25 Април 2024 г. Четвъртък

Трайков: През 2012 г. ще наблегнем на подобряване условията за бизнес

2011-12-25 09:02:25
През следващия програмен период България ще иска 50 на сто от средствата по Европейския фонд за регионално развитие /ЕФРР/, предвидени за нашата страна, да бъдат насочени към подобряване конкурентоспособността на малките и средните предприятия и за повишаване на енергийната им ефективност. Това съобщава министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в интервю за БТА.

Основните приоритети в икономиката за следващата година са свързани с подобряването на условията за правене на бизнес -  чрез намаляване на административната тежест и въвеждане на разходоориентиран размер на таксите, които бизнесът плаща за административни услуги, пълноценно усвояване на средствата по европейските програми и разработване на нови инструменти в подкрепа на бизнеса, казва министърът.

Плановете за идната година предвиждат още, по думите му, подкрепа за малките и средни предприятия, ефективно насърчаване на инвестициите и иновациите, насочване към пазари, които до този момент не са били приоритет българските продукти и услуги, но които остават платежоспособни, като - Китай, Русия, Виетнам, Турция, Бразилия, Централноазиатските държави.

През следващата година се очаква да бъдат изплатени на бизнеса минимум 100 млн. евро грантове 
по ОП Конкурентоспособност и до 200 млн. евро заеми с прeференциални условия, гарантирани по JEREMIE, посочва още Трайков.

Ще бъдат пренасочени допълнително 150 милиона евро от институционалните бенефициенти и от изграждането на мрежа за консултантски услуги - директно за ползване от бизнеса.

В рамките на 2012 г. мениджърските екипи на фондовете за дялово участие очакват инвестиции от около 38 млн. евро в малките и средните предприятия, допълва министърът. Оперативната програма вече е на второ място сред седемте програми в България по обем на разплатенитe средства (след ОПАК). "За нас ОП Конкурентоспособност е инструмент за преструктуриране на икономиката, а преструктурирането се случва, ако има фокус на мерките" обяснява Трайков. 

През следващата година ще Енергийна ефективност за индустрията", въвежда се и нов финансов продукт, с който да бъдат намалени наполовина лихвените нива по кредитите за малките и средни компании. За тази цел ще бъде разширен обхватът и размерът на ресурса по инициативата 
JEREMIE. 

Освен тези три проекта, се договарят около 100 милиона евро допълнително по грантовите схеми. "По този начин диверсифицираме риска от неусвояване на европейските фондове, като се стремим да използваме и последния цент за директна подкрепа на бизнеса", казва министърът. 

Министър Трайков съобщи, че тъй като МИЕТ е бенефициент по проекта за изграждане на газовата връзка България - Сърбия,  политическото решение е било ОП Конкурентоспособност да поеме управлението на този проект. В момента от ОП "Регионално  развитие" са отпуснати средства за изготвяне на работния проект, като финансирането на дейностите за изграждане на газовата връзка ще бъдат по ОП Конкурентоспособност. Те могат да започнат в този програмен период и да завършат през следващия, каза министърът.

Той заяви, че се надява до края на 2012 г. да бъдат реализирани предложенията за законодателни промени, с които се дава възможност на малки и средни предприятия в затруднение да го преодолеят, като чрез споразумение с кредиторите възстановят  жизнеността си и продължат да работят, или дейността им бъде запазена и продължена чрез прехвърляне на цялото дружество или на част от него на друго юридическо лице.

Предложеното в законопроекта производство се развива извън производството по несъстоятелност, дори и когато малкото и средно предприятие е в състояние на неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост, каза министърът. В този случай производството представлява алтернатива на несъстоятелността и позволява на длъжника, както да продължи своята дейност, така и да запази репутацията си и доверието на потребителите и съконтрагентите, допълни още той.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати