26 Април 2024 г. Петък

Ройтерс: Военно-въздушните сили на САЩ и Канада следят придвижването на Дядо Коледа

2011-12-24 10:08:01

 

Обединеното командване на военно-космическата отбрана на САЩ и Канада (НОРАД) от днес следи придвижването на Дядо Коледа по планетата. По данни на командването белобрадият старец още не е тръгнал на път и се намира на Северния полюс, съобщи агенция Ройтерс.
Дядо Коледа проверява списъците с подаръците и отмята имената на децата, които са били добри и послушни, се посочва на сайта на командването.
Всеки, който иска да узнае през следващите часове придвижването на Дядо Коледа и да се приготви за посещението му, може да го стори на специалния сайт на НОРАД (www.noradsanta.org). Точното местонахождение на Дядо Коледа на планетата ще се коригира всеки пет минути.
По данни на сайта "НОРАД следи Коледа", Дядо Коледа е избрал за своето пътешествие традиционната шейна, конструирана от компанията K. Kringle & Elves, Inc. Тя езадвижвана със сено, овесени ядки и моркови, защото в нея са впрегнати девет специално обучени елена. Блестящият червен нос на водача Рудолф служи като ориентир за радарите на НОРАД заради излъчваната топлина, пише още Ройтерс.
Самият Дядо Коледа тежи 117 кг, макар да пазеше строга диета и да тежеше по-рано 100 кг. Изглежда той е достигнал до извода, че теглото му не влияе на аеродинамичните свойства на впряга. Според разузнавателната информация на НОРАД Дядо Коледа е поне на 16 века.
В графата често задавани въпроси на интернет сайта се обяснява още, че в последните 50 години самолетите на НОРАД - (F-16, F-15, F-22 и CF-18) многократно са засичали дядото на шейната му, а той доста се радвал да види пилотите и им махал за поздрав.
Проектът "НОРАД следи Коледа" започва през 1955 г., когато един от големите универсални магазини в щата Колорадо публикува реклама, призоваваща децата да звънят на Дядо Коледа. Но телефонният номер, посочен в обявата, имало грешка и телефонните обаждания пристигали на горещата линия на континенталното командване на ПВО /предшественика на НОРАД/.
Тогавашният ръководител на командванията на операции полковник Гари Шоуп се разпоредил да се проверят радарите за признаци на движение на Дядо Коледа от Северния полюс на юг. Миналата година 1 250 цивилни, местни жители на Колорадо Спрингс, военни и техните семейства даваха доброволни дежурства в НОРАД, за да отговарят на повече от 80 хиляди обаждани и безброй електронни писма на деца, които искат да знаят кога Дядо Коледа ще пристигне в страната им.

 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати