29 Март 2024 г. Петък

Да не чакаме да ни ръчкат с остена, зове Борисов

2011-12-24 08:45:36
Премиерът Бойко Борисов призовава парламента да приеме Пакта за финансова стабилност, за да покажем, че не е нужно някой „да ни ръчка с остена“. Това става ясно от публикуваната стенограма на МС от последното заседание в сряда. 

На него се обсъжда доклад относно проведеното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси. Външният министър Николай Младенов посочва, че са поставени началото на разговорите по проекта за фискален пакт, а предварителният текст е изпратен до ръководствата на парламентарните групи. 

„Те понеже имат „шпиони”Искам да ми предоставят еди какво си”. Аз вчера съм дал разпореждане да го размножат, да го приготвят и да го изпратят днес. В смисъл, като той ни ги прати. И така по всички теми“, вметва Борисов по повод критиките на опозицията, че управляващите не съгласуват действията си с парламента по кризата в еврозоната. 

„По-добре да сме моторите сега, ние да го направим, да покажем, че и в Източна Европа има дисциплинирани държави, които могат да направят всичките тези процеси сами, без да ги бие Международен валутен фонд или някой да ги ръчка с остена, казано на български“, казва още Борисов, насърчавайки парламентът да постигне консенсус и промените в конституцията, слагащи таван на бюджетния дефицит и на външния дълг, да бъдат приети. 

Следващите заседания на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси са предвидени за 6 и 11 януари 2012 г., когато ще започнат интензивните технически консултации по въпроса. 
Затова Николай Младенов и Симеон Дянков готвят доклад до Министерския съвет, на базата на който ще се внесе проект за решение в Народно събрание. 

„Всички да сме подготвени, защото виждате, това е документ, който е, от една страна, изключително важен – да кажеш дали го подкрепяш или не, а в същото време има неясноти в параметрите, които не знаем до какво биха могли да доведат. Дори някои общи формулировки, както министър Трайков забеляза, като обща икономическа политика, звучи много добре, ако това означава, че ще дойдат, примерно, холандските, финландските, швейцарските инвеститори в България, защото са по-добри условията. Но ако те отидат в Китай, а ни кажат, щом е обща икономиката, да направим общи данъците, а ние сме заложили в нашата дългосрочна програма, че ще пазим възможно най-ниските данъци в Европейския съюз към днешна дата. 

Затова именно и толкова остро реагирахме за подпомагане на финансово слабите държави и пред Европейския съвет, и още един път го заявих тук на всички делегации, които дойдоха, че държавите, които искат помощ, трябва да си приведат заплатите и пенсиите на нивата на България и тогава да тръгват, както нас, да растат“

„Няма никаква логика дисциплинираните да дават на по-богати недисциплинирани държави. Така че рано или късно този процес ще завърши и затова сме толкова категорични. Не че не сме солидарни, а че в случая не заслужават финансово недисциплинирани държави, които продължават да харчат от общите европейски пари по неразумен начин, да бъдат стимулирани“. 

Поради тази причина страната ни е категорично против по темата за петте процента кофинансиране „на тези наши съседи, които не се справят с финансовата си рамка“, обяснява Борисов. 

„, диви се Борисов.

По време на заседанието премиерът намира повод да похвали и парламента, че не се е подвел по популизма на Първанов и е отхвърлил ветото на президента относно пенсионната реформа.  

„Защото, ето ги цифрите, безпощадните цифри, които на всеки популист може да му ги дадете да си ги сложи на ревера и да си ги носи, да знае какво се случва от празни приказки, популистки празни приказки, които много се харесват на хората, но носят изключителни нещастия и най-вече обричат държавите на мрак, неразвитие, застой, каквато е била България 20 години. 

Защото вместо да се гради инфраструктура, вместо да се правят паркове, да се правят детски градини, да се прави култура, да се прави археология, парите са отивали да покриват ей такива празни обещан
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати