16 Април 2024 г. Вторник

Борисов гневен на археолозите: Знам им номерата!

2011-12-23 12:35:40
Последен разговор и ако е необходимо – веднага промени.

Това нарежда премиерът Бойко Борисов на вицепремиера Симеон Дянков по повод проблеми с археолози, които саботирали строежи на магистрали и други проекти. 

По време на последното заседание на МС в сряда министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова съобщава, че инциира процедура за принудително отчуждаване на частни имоти заради строежа на  АМ „Хемус” в Белокопитово-Каспичан.

„Използвам случая още един път да изразя проблема, който имаме както в участъка Белокопитово-Каспичан с Археологическия музей – Шумен, така с АМ „Струма” ЛОТ 1, където два археологически музея – в Кюстендил и Перник, саботират строителството на магистралата. Продължават изнудванията. В момента искат да ни спрат АМ „Струма” ЛОТ 1, 300 метра от най-важния изкоп на най-дълбокото място, където трябва да изземваме земна маса, само защото трябва да се правят най-рано до септември догодина разкопки и проучвания“, докладва министърът на Борисов. 

„В рамките на днешния ден Дянков лично се занимай, защото думата „изнудват държавата и спират магистралите” ми звучи като…“, веднага се включва Борисов. 

Финансовият министър Симеон Дянков се учудва от проблема, защото тази година за археология били отпуснати три пъти повече пари, отколкото миналата година. „А за следващата година по бюджет даваме още, удвояваме парите. Така че има достатъчно пари за археология и не разбирам защо излизат тези теми“, добавя вицепремиерът. 

„Дали сме им пет милиона само за 2011 г. за какви ли не обекти, но те за всеки обект искат и още в дълбините, в недрата да влязат сигурно, не знам. И то на най-важния участък на магистралата, където ще е най-големият виадукт на АМ „Струма”, трябва да спрем, да не копаем, защото те ще правят разкопки, защото е изключително важно“, подкрепя го регионалният министър. 
„Да не го коментираме, техните номера са ми известни“, заключава премиерът. 

Тук се включва и министърът на културата Вежди Рашидов, който също имал проблеми  и имало „извиване на ръце“ по проекта за Ларгото. 

„Миналия ден уволних шефката на НИПК, защото безкрайно много преписки има, много скоро на МВР са си позволили да искат 2000 лева нерегламентирани такси и средства. Изобщо, там е един бардак, който или трябва да го вкараме в ред, или нещата ще вървят все така бавно. Така че се присъединявам, господин премиер, същото е с Ларгото, не мога да го стартирам. Пари имаме, договорите ни са готови с госпожа Павлова, не са готови с проектите за археологичните проучвания“, изяснява още Рашидов. 

„Дянков, днес последен разговор и ако е необходимо – веднага промени и продължаваме нататък“, приключва разговора Борисов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати