19 Април 2024 г. Петък

Дълги години здравният министър няма да бъде харесван

2011-12-23 08:08:48
Дълги години в България министърът на здравеопазването ще е една от най-нехаресваните фигури във всички правителства. Това заяви здравният министър Стефан Константинов в интервю за БТА, в което прави анализ на изминалата година.  

Според него в здравеопазването ни трябват дълбоки и смислени реформи, а не просто козметика. 

„За да е устойчива здравната система, трябва да има предвидимост и да има механизми, по които се планират болничните услуги“, смята министърът. 

Според него в момента голям проблем в страната е раздробеността на болничната система и множеството болници. Това пречи на концентрирането на ресурси и води до "размотаване" на пациента, до липса на ангажираност и на отговорност, заяви Стефан Константинов. 

По думите му трябва да има лечебни заведения, в които пациентът да получава помощ от А до Я. Има държавни болници, които са врата до врата, а това не е нужно, коментира той. 

Промените ще станат факт, след като се изменят някои текстове в закона за лечебните заведения и най-вероятно това ще бъде през 2013 година, каза министърът на здравеопазването.

"Имаме много болници и броят им трябва да бъде намален. Ясно е, че това не може да стане по административен път. Възнамеряваме за следващата година броят на новите договори, сключени със Здравната каса, да не е по-голям от броя на сключените предходната година. Ако се появи нова болница, ще трябва друга да излезе от публичното финансиране, за да може да запазим паритета, а след време със спазването на медицинските стандарти и качество, те ще се отсеят сами", каза министърът на здравеопазването.

Бъдещето на спешната помощ в България ще бъде такова, каквото е в останалите развити държави. В линейките ще работят парамедици, в спешните отделения на болниците - лекари, заяви Стефан Константинов. 

Според него трябва да се запази потребителската такса, която пациентите заплащат, защото това е начин гражданите да разберат, че здравеопазването се заплаща, а размерът зависи от икономическото състояние и политиката на държавата, от доходите на гражданите.

Стефан Константинов смята, че трябва да се запази процедурата „избор на екип“. 

„Последните трагични случаи на починали родилки не са свързани с "избор на екип". Ако просто забраним "избор на екип" ще оставим пациентите и лекарите да се договарят "на черно" и да се плаща "под масата".
В други държави също съществува "избор на екип", заключи здравният министър. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати