26 Април 2024 г. Петък

Милиардер ще спасява руснаците. Но кои?

2011-12-23 07:29:36
След като вълненията в Русия покрай парламентарните избори в страната поутихнаха, дойде времето и за трезви оценки. Повод за протестите бяха изборните резултати и сериозните съмнения за измами. 

Тези демонстрации бяха и явен израз на натрупваното с години недоволство срещу управляващата класа, водена от Владимир Путин. За младата образована средна класа в Русия става все по-трудно да се съобразява с авторитарните политически методи на Путин. Затова и излезе на улиците, затова надигна глас. 

В тази обстановка 46-годишният милиардер Михаил Прохоров обяви, че ще се изправи срещу „непобедимия” кадър на КГБ. Както отбелязва сп. Time, Прохоров изглежда като идеалния кандидат – високообразован бизнесмен, натрупал огромно богатство чрез успешна търговия с метали. Човек, получил легитимация и отвъд Океана – московчанинът е собственик на американския баскетболен отбор от НБА Ню Джърси Нетс. 

Със състояние от 18 млрд. долара зад гърба си Прохоров не можеше да избере по-удобен момент за атака на властта – Владимир Путин е подложен на невиждан в политическата му кариера обществен натиск.

Но според редица анализатори тази кандидатура е всичко друго, но не и застрашаваща върховенството на премиера в руската политическа верига. 

Пред сп. Time социологът Сергей Марков дори е категоричен, че появата на милиардера може единствено да помогне на Путин за получаването на нов президентски мандат. 

Личността на Прохоров набързо беше припозната от ядрото на протестиращите (вече споменатата нововъзникваща млада средна класа), които видяха в голяма степен свой достоен представител в милиардера. Моята електорална база е средната класа в най-широкия възможен смисъл на тази дума“.

В същото време обаче за Сергей Марков бизнесменът няма никакъв шанс да бъде избран за президент. 

„Шансовете му да стане държавен глава наистина са равни на нула“Преди всичко руските граждани мразят олигарсите, които са сочени за главни виновници за разграбването на страната през 90-те. А Михаил Прохоров е типичен олигарх“. 

Освен това миналото на Прохоров далеч не е безупречно и за държавния апарат не би било особено трудно да изкара на преден план скандалите, в които се е замесвал предприемачът и лесно да дискредитира кампанията му. 

Така например през януари 2007 година по време на ексклузивно богаташко парти милиардерът е арестуван във френски алпийски курорт по подозрение, че ръководи мрежа за проституция. Последвалият дипломатически скандал води до освобождаването на Прохоров и впоследствие до сваляне на обвиненията. 

„Той взимал млади момичета от руската провинция и ги въвеждал в разгулния живот на шикозните курорти“, коментира Марков. „Как биха гледали на подобна порочна практика православните християни, когато застанат пред изборните урни?“, пита анализаторът. 

Но все пак не трябва ли опозицията да се радва, че се намира някой, който да застане срещу Путин? Не точно, отговарят от Time. 

В руската сложна политическа игра понякога е доста трудно да се проследят всички ниши. Но историята показва, че много рядко кукловодът не е Кремъл. 

Затова и още с излизането от залата за пресконференции Михаил Прохоров беше оприличен на кукла на конци, марионетка на системата. „Той е мотивиран само от една цел – да запази режима на Путин в нашата страна“, повече от категоричен е Борис Немцов, един от водачите на антиправителствените протести.

Подобни обвинения (в двойна игра с властимащите) са били лепвани на почти всички опозиционни лица в Русия в последните години. В това число и на самия Немцов. Но поне на пръв поглед нападките срещу Прохоров не изглеждат неоправдани. 

Самият той си признава, че през лятото е участвал в схема за отклоняване на гласове в полза на силните на деня. 

Прохоров е лидер на партията „Справедливо дело“, чиято основна цел е да „отнеме“ решаваща част от подкрепата за опасен противник на Путиновата „Единна Русия“. Милиардерът е отстранен от поста през септември, само 4 месеца след като се е наел с управленската роля. 

Причината – Прохоров отказал да следва съветите на главния политически стратег на Кремъл – Владислав Сурков. „Той е кукловод, който отдавна е приватизирал демократичния процес. Няма да участвам повече в този фарс“, гръмко заяви по адрес на Сурков богаташът. Смятам да му стана шеф!“. Тоест приватизаторът на демокрацията явно вече не е толкова черен, дори може да бъде полезен за всеки бъдещ президент. 

Наблюдатели изтъкват, че само седмица преди милиардерът да се обяви за кандидат-президент самият Сурков казва в интервю, че Русия се нуждае отчаяно от „либерална партия на масите“. С други думи – партия на раздразненото градско общество. 

Според машинатора запазването на системата е пряко свързана с нейното обновяване и отварянето й. „Трябва да бъдат допуснати нови играчи. Не можеш да разчиташ само на една фигура“, допълва Сурков. 

Така Владимир Путин ще се изправи срещу удобен кандидат, чието присъствие в президентската борба ще спомогне за връщането на позагубеното доверие на народа в руската изборна система, считат от Time. А другарят Сурков ще е поставил поредната си успешна пиеса...
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати