19 Април 2024 г. Петък

Празнични рискове за здравето

2011-12-22 06:37:41

Празничните дни са съпроводени не само с положителни емоции, но и с непредвидени опасности, които дебнат всеки, който се е отпуснал и не внимава.

Напълняване

Коледни сладки, коктейли, сандвичи с остатъци от пуйката – всички тези удоволствия по празниците водят до напълняването с поне по половин килограм на година, които според изследванията никога не се свалят. Няколко дни преди празниците не пийте алкохол, не яжте червени меса и ограничете приема на захар. Яжте по-често и по малко. Обличайте по-тесни дрехи, по които личи преяжданетоа. На празника си сипвайте повече бяло месо, салата и зеленчук, а по-малко от калоричните лакомства. Не пийте повече от 2 питиета. Пийте повече вода. Замразете остатъците от празничната вечеря.

Задавяне

Всяка година в САЩ от задавяне умират почти 3000 души. По празниците се яде най-много, затова се хранете внимателно. Яжте на малки хапки, дъвчете бавно и не се разсейвайте, докато се храните. Внимавайте особено с наденичките, гроздето, бонбоните с ядки, твърдите плодове и зеленчуци.

Отравяне от коледни растения

Въздържайте се от традиционните коледни растения, като имел, коледна звезда и дори борови шишарки, които понякога действат токсично на децата и домашните любимци и могат да предизвикат асматичен пристъп.

Инфаркт

Подпалване на коледната елха

От всички пожари, свързани с празниците, причинените от подпалването на елхи са най-малобройни, но смъртните случаи при тях са най-много. Най-сигурни са незапалителните изкуствени елхи. Ако купите жива елха, не я оставяйте да изсъхне и внимавайте с горящите свещи и електрическите крушки.

Порязване при разопаковане на подаръци

Отваряйте предпазливо пакетите с подаръци. Всяка година по празниците около 6 хиляди души в Съединените щати попадат в Бърза помощ с наранявания при опити да отворят твърдите пластмасови опаковки на някои подаръци

Автомобилни катастрофи

Почти половината от автомобилните катастрофи с фатален край по празниците са причинени от шофиране след употреба на алкохол.

- Слагайте винаги предпазните колани и возете децата в специални столчета за кола.

- Не употребявайте алкохол.

- Внимавайте в пътя, оставете на пътниците да се наслаждават на гледката и да говорят по телефона.

- Спазвайте дистанция с колите пред вас.

- Планирайте предварително маршрута си.

- Преди пътуване закарайте колата си на технически преглед. Сложете в багажника лопата, торба със сол или пясък, комплект инструменти, кабели за зареждане на акумулатора.

- Не шофирайте рано сутрин в събота, когато много хора карат кола след употреба на алкохол предната вечер. В навечерието на Новата година е най-добре да пътувате с обществен транспорт.

Инциденти при спускане с шейна

- Поддържайте в добро състояние екипировката.

- Изберете просторно, леко наклонено възвишение, без дървета, огради, скали или други препятствия. Обърнете внимание дали трасето не прекосява някаква пътна линия.

- Не се спускайте по или около замръзнали езера и реки.

- Носете дебели ръкавици и ботуши.

Проблеми със съня

Често подготовката за празниците води до недоспиване – стоим до късно на служебни тържества, ставаме рано, за да пазаруваме, изпълняваме изостанали задачи, пътуваме до други градове, за да празнуваме с роднини и приятели, където сменяме леглото си. Всички тези обстоятелства нарушават съня, а лишаването от него може да доведе до понижаване на имунитета, засилване на стреса, напълняване, депресия и пътно- транспортни произшествия. За да избегнете тези рискове и прекарате празниците приятно издигнете добрия сън в приоритет.

източник: health.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати