25 Април 2024 г. Четвъртък

Хайка сред емигрантите, погват ги за осигуровки, пише "24 часа"

2011-12-22 06:30:21

Акция “Емигрант” стартират данъчните, научил “24 часа”.Тя ще обхване 800 000 души, напуснали България. Списъците били готови и разпратени до всеки данъчен офис. Целта била изчистване на здравната система от мъртви души. Сега много емигранти се водели нередовни платци заради стари здравни вноски. Имало хаос кой за колко време идва в България, кой е с временно прекъснати права и кой иска да бъде отписан от здравната система. Акцията станала възможна след промяна в Закона за здравното осигуряване, която влиза в сила от 1 януари 2012 г. Според нея живеещите в чужбина може да се освободят от плащането на пари за здраве единствено ако декларират, че не са се връщали в страната за повече от половин година. Данъчните щели да информират за почина си най-големите общности на сънародници зад граница.Те ще призоват всеки българин от чужбина, който ще си идва за Коледа и Нова година, да ги посети. Преди дни шефът на данъчните Красимир Стефанов обяви, че в момента близо 2 милиона души имат проблеми с неплатени здравни вноски.

 

Закъсалото Министерство на вътрешните работи, което на три пъти получава извънредни субсидии от бюджета заради недостиг на средства, намери пари да си купи имот в центъра на София, разкрива “Сега”. Силовото ведомство получи разрешение от кабинета да придобие от частна фирма едноетажна къща със застроена площ от 58 кв. м и терен към нея от 710 кв. м в идеален център. За къщичката и парчето земя, които ще се ползват от специалната куриерска служба, МВР ще плати 1.47 млн. лв. Теренът в момента е собственост на строителната фирма "Филто-С", показа проверка на "Сега" в имотния регистър. "Филто-С" го е придобила през 2004 година от акционерно дружество "Разпространение на печата", като платената цена по сделката е 98 515 лв.

“24 часа” посочва, че само вчера правителството е разрешило 310 млн. лв. от държавния бюджет да бъдат похарчени за плащания към различни ведомства. Най-много от тях ще отидат към Националния осигурителен институт, който е с дефицит от 2 млрд. лв. тази година. За да няма проблем с плащането на пенсии, се дават 280 млн. лв. 30,7 млн. пък ще си поделят Министерският съвет и министерствата на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието. Почти половината сума обаче отива за МВР. Ведомството на Цветан Цветанов, което през последните 2 месеца получи 12,5 млн. лв. за покриване на текущи задължения, вчера бе извънредно субсидирано с 16, 35 млн. лв. Парите са за натрупан дълг към общините за неплатен данък сгради и такса смет. Със същия мотив се дават и 10,57 млн. лв. на Министерството на правосъдието и 2 млн. лв. на военното ведомство. 1,82 млн. пък са отпуснатите на Министерския съвет за плащане на данъчни задължения. Парите за нас са всъщност за областните управители, казва главният секретар на МС Росен Желязков.

МВР ще приложи екстравагантен подход, за да залови подпалвачите на автомобили, с които не успява да се справи вече втори месец - в битката ще бъдат въвлечени и бензиностанциите, отбелязва “Сега”. Те ще бъдат задължени да информират МВР за хора, които пълнят бутилки и туби с горивни материали. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов пред парламентарната вътрешна комисия. Депутатите от левицата настояха той да даде обяснения за палежите. "Обърнахме се за съдействие към съответните бензиностанции. Търсим съдействие от всички", отговори Цветанов на въпрос дали всеки с туба ще бъде задържан. Вицепремиерът все пак уточни, че не всеки, който носи гориво в туба, трябва да се разглежда като потенциален подпалвач. Решението на МВР свари неподготвени бензиностанциите. Техническият директор на "Ромпетрол" Станимир Смилков заяви, че все още не са получили официално изискване да предоставят такава информация. "Подобно подаване на данни ще бъде трудно за организация, тъй като процесът на обслужване в бензиностанциите е много динамичен. Не съм сигурен и доколко е коректно, предвид че става въпрос за лични данни", обясни той.

Близо 200 млн. лв. от Евросъюза ще бъдат инвестирани, за да могат българските деца без родители да намерят свой дом, обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от“Труд”. “Това са пари за една магистрала”, възкликна правителственият шеф. Социалният министър Тотю Младенов отчете, че сключва договори с 82-ма кметове за 15 млн. лв., за да набират приемни семейства. Отделно в 62 общини ще бъдат изградени центрове от семеен тип, които ще приютят малчугани от социалните домове. За това ще бъдат изразходвани 106 млн. лева. 

Доходите на българските фермери са скочили с 23% за година при средно 6.7% ръст за ЕС, отчете Евростат, информира “Сега”. Страната ни е в челната десетка по увеличение, като №1 и №2 са Румъния и Унгария, където заетите в селското стопанство се радват на над 40% ръст на доходите "на калпак". В някои държави от ЕС обаче фермерите реално са обеднели. Увеличението на доходите в ЕС като цяло се обяснява повече с повишението на цените на агростоките и по-малко с разрастване на производството. Междувременно вчера НСИ обяви, че в България продукцията на селското стопанство се е увеличила с 13.5% за година, като е достигнала 8.44 млрд. лв. Най-голям дял имат зърнените култури - пшеницата, царевицата, ечемикът и др.

“България вече не е атрактивна. През 2005 и 2006 г. бяхме страната, най-атрактивна за инвестиции в енергетиката след Бразилия. А сега енергийният министър Трайчо Трайков и шефът на Агенцията за чуждестранни инвеститори тръгнали да обикалят Европа и света, за да представят България. Но очевидно само се запознават с някои места, където не са били. Попитайте Трайков колко са били инвеститорите на презентациите им във Виена, в Цюрих, във Франкфурт. Кой е този, който ще дойде, като види, че E.ON си продава активите на по-ниска цена и си тръгва?!”, казва в интервю за “Труд” депутатът от БСП Румен Овчаров. Според него за финансова стабилност на страната в момента правителството няма заслуга. “Получи я в наследство. То напротив, прави всичко възможно да я провали - фискалният резерв е вече под 5 млрд. лв., заемите, които вземаме, се увеличават непрекъснато”, обяснява бившият енергиен министър.

Бивш шеф на кабинета на Ахмед Доган се призна за виновен в производство и разпространение на наркотици и участие в престъпна група и сключи споразумение с прокуратурата, четем в “24 часа”. През юли в дома на Карим Караали бяха открити 700 кофички с разсад и 100 сакскии с възрастни растения. Двете оранжерии за канабис били разположени в неговата къща и в дома на майка му в заветското село Острово. Керим Караали получи 1 г. условно с 4-годишен изпитателен срок и за двете престъпления от съдия Лазар Мичев от Окръжния съд в Разград. 56-годишният Керим Караали е бил шеф на кабинета на Ахмед Доган през 90-те години. Бивш шеф е на окръжната организация на ДПС в Разградска област през 1997 година.

Максимална скорост от 30 км в час в определени градски зони ще бъде въведена с цел намаляване на пътните произшествия. Това предвижда националната стратегия за подобряване на състоянието на безопасността на движението по пътищата на България до 2020 г., която беше одобрена от Министерския съвет вчера, съобщава“Монитор”. Идеята е зоните с подобно ограничение на скоростта да бъдат обособени на места с концентрирано движение на пешеходци.

“Всяка кръчма ще си има и полицай за празниците. Униформените ще седят в заведението с дрегер и ще пазят пияни водачи да не сядат зад волана. С присъствието си ще гарантират и спокойствието в заведението, както и престъпленията в района”, разказва “Стандарт”. Документът с разстановката на полицаите е изпратен до всички областни дирекции за изпълнение. Униформените ще дежурят на смени, за да се предотвратят инциденти, сбивания, както и да не се допуска пийнали водачи да сядат зад волана.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати