19 Април 2024 г. Петък

2000 изведени от сиропиталищата за година и половина

2011-12-22 06:10:35

Над 2000 деца са изведени от институциите за година и половина, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който заедно с премиера Бойко Борисов дадоха старта на инициативата "Приеми дете, създай бъдеще".

"Целта на кампанията е да намерим приемни семейства за тези деца, защото тогава те изобщо няма да разберат че са били сираци. А когато го разберат, в такава степен ще си обичат родителите, че това няма да им повлияе", посочи Борисов.

Той съобщи, че за деинституционализацията на децата са осигурени 200 млн. лева и това са парите за близо една магистрала.

"Бебетата по-най-бързия начин трябва да бъдат извеждани в семейства и парите трябва да отиват за подкрепа на семействата, които ще вземат дете и ще го отгледат", обяви Борисов.

Кампанията се организира със съдействието на мобилния оператор "Мобилтел", Българския дарителски форум, Националната мрежа за децата и Министерството на труда и социалната политика. 

С нея "Мобилтел" ще дава по 100 лева месечно на 100 български семейства, пожелали да станат приемни родители. Те ще получат от мобилния оператор допълнителната финансова подкрепа в продължение на една година. За приемни родители, грижещи се за дете с увреждане, финансовата помощ от компанията ще бъде удвоена.

Процесът на деинституционализация цели затварянето на 137 социални домове за деца в следващите 15 години и предотвратяване на изоставянето на деца в подобни институции.

През септември социалното министерство започна проект по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" - "И аз имам семейство". 

За партньорските споразумения с 82-те общини за реализиране на дейности са осигурени средства в размер на 14 989 455.30 лв.

Социалното министерство е сключило договори с кметовете за набиране на приемни семейства в размер на 15 млн лева.

Предстои МРРБ да сключи договори с 62 общини за изграждане на центрове от семеен тип в размер на 106 млн. лева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати