19 Април 2024 г. Петък

По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада... рейтингът

2011-12-22 06:07:11

Винаги да го вдигаш е по-добре, отколкото да ти пада рейтингът. Така премиерът Бойко Борисов коментира новината, че рейтинговата агенция Standard&Poor's е потвърдила стабилен кредитен рейтинг за България.

"Да похваля Дянков за ужас на опозицията. Мъка голяма ще настане пак. Докато на нас ни дават стабилна перспектива, на другите държави им свалят рейтинга. Това е поредната мъка за опозицията. От мен да запомните, винаги е по-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада рейтингът", коментира премиерът.

"Остава да разчитаме на всички български парламентарно представени партии да подкрепят Пакта за финансова стабилност, това ще бъде наш общ успех", каза още Бойко Борисов.

Той заяви, че страната ни ще настоява при промените в конституцията горната граница за външния дълг да бъде 40 % от БВП, а не 60% какъвто е критерият на другите европейските държави.

"Ние и без това имаме и много нисък дълг и не би трябвало да отиваме толкова нависоко", смята премиерът.

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че причината за решението на кредитната агнеция е във фискалната дисциплина, ниския външен и вътрешен дълг, а също в приетите реформи в пенсионната система и преструктурирането в БДЖ.

Той добави, че България е едната от двете държави в ЕС, която има потвърден стабилен кредитен рейтинг в рамките на тази година.

Възможностите за увеличаване на рейтинга на България от Standard&Poor's са свързани с това реформите да бъдат доведени до край, смята финансовият министър.

По думите му рейтинговата агенция потвърждава прогнозите, че дефицитът на България за тази година ще е под 2,5 процента, а за следващата година около 1,3 на сто.

"И за тази, и за следващата година България ще бъде една от малкото държави, които ще имат положителен външен баланс", смята вицепремиерът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати