25 Април 2024 г. Четвъртък

Край на бомбите самоделки по празниците

2011-12-21 12:59:04

Времето на самоделните пиротехнически изделия, които отнемаха човешки животи е отминало. Това показва проверка на органите на МВР и общинските администрации, направена по разпореждане на главния секретар на МВР Калин Георгиевотносно търговията с такива изделия.

Спецакцията е проведена на 15 и 16 декември на територията на цялата страна. Проверени са всички тържища, молове, пазари и междублокови пространства, където биха могли да се продават пиротехнически изделия.

„В България не могат да бъдат внесени екзотични пиратки, тъй като тези изделия трябва да отговарят на европейските изисквания и да имат необходимите сертификати", заяви комисар Божидар Василев.
По време на пресконференция в гражданска дирекция „Охранителна полиция" той съобщи в цифри конкретни резултати от проверката.

Иззети са над 413 хиляди пиротехнически изделия, поради нерегламентирана търговия, засечени са 15 нарушения на търговската дейност и 5 нарушения, свързани с неправомерна употреба на пиротехнически изделия.Съставени са общо 15 акта, като 12 от тях са за нерегламентирана търговска дейност, а останалите са за неправомерна употреба на такива изделия. Образувани са и две досъдебни производства.
При проверката не са засечени нови видове пиротехнически изделия.

Божидар Василев не можа да каже какъв е точният брой на проверените обекти, но увери, че областните дирекции на МВР са проверили всички обекти на своите територии.

Василев припомни, че пиротехнически изделия не трябва да се използват в близост до превозни средства, училища, здравни заведения, храмове, манастири, както и до места, където се съхраняват леснозапалими материали. По думите му, повечето инциденти, които се случват са свързани с неспазване на инструкциите за използване на пиротехническите изделия.

Той добави още, че всеки търговец на подобни изделия трябвада има изнесено табло, на което да е представена цялата гама на пиротехнически изделия, придружено с инструкция за безопасност.

Задължително пиротехническите изделия трябва да бъдат супътване на български език. Те се внасят предимно от Китай, но има от Германия и Холандия. Предвид това, че пикът на използване на пиротехнически средства предстои, специализираните полицейски операции ще продължат до края на коледните и новогодишни празници, а резултатите от тях ще бъдат представени в началото на януари следващата година.

Божидар Василев призова всички граждани, които имат информация за нерегламентирана търговия на подобни изделияда подадат сигнал на телефон 112. Той отправи призив и към родителите да не оставят децата си без надзор при употребата на пиратки, фойерверки и други подобни.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати