26 Април 2024 г. Петък

Уникредит Булбанк: Чакат ни още 2-3 години на колебливо възстановяване

2011-12-21 11:43:35
Забавянето на инвестициите и на износа през третото тримесечие на отиващата си година бяха очакваните първи жертви на задълбочаването на кризата с държавните дългове на страните от периферията на еврозоната. Българските компании се ориентираха към заемането на защитна позиция, като замразиха плановете за инвестиции и трупат резерви, за да посрещнат завишените нужди от външно финансиране.

През следващата година ще има още негативни ефекти от забавянето в еврозоната и се предвиждаикономиката на страната да нарасне с 1.5 на сто спрямо 2 на сто през тази година.

Това показва прогнозата на главния икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. 

Според нея влошаването на външните условия не само ще ограничи износа, но се очаква да увеличи натиска за свиване на задлъжнялостта на фирмите извън финансовия сектор. Това ще подложи на риск и стабилизирането на пазара на труда, което е започнало да се оформя в средата на тази година.

Пречка пред възстановяването на икономиката през следващата година ще бъде продължаващият спад в цените на жилищата, който допълнително подчертава слабото търсене от страна на домакинствата.

Все пак част от проблемите се очаква да заглъхнат, показва прогнозата на институцията. Пример за това е очакваното разрешаване на дълговата криза в еврозоната чрез създаването на фискален съюз.
Осигуряването на допълнителен капитал на банките трябва да разсее притесненията за способността им да се справят с последиците от дълговата криза и очертаващото се забавяне на реалната икономика. Очаква се положителен ефект и от монетарните мерки, които взима ЕЦБ. Ще отнеме време обаче да се оцени този ефект, който е свързан и с това правителствата да изпълнят поетите ангажименти за реформи, се посочва в анализа.  

В хода на следващата година се очаква данните за икономическата активност в Европа да започнат да се подобряват.

Прогнозата на институцията е, че през втората половина на годината се очаква да се стабилизира крайното търсене както от страна на фирмите, така и на домакинствата.

Процесът на намаляване на задлъжнялостта при фирмите и приспособяването на пазара на имотите към новите условия ще отнеме още няколко години. Очакват се още две и дори три години, в които икономическият растеж в България да остане под потенциала си, като се редуват периоди на ускоряване и забавяне на процеса на възстановяване, се казва още в прогнозата на банката. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати