20 Април 2024 г. Събота

Отровата – любимият "специалитет" на руските ченгета

2010-07-31 00:13:29

Руските спецслужби са започнали да прилагат нови методи в борбата с бунтовниците в Чечения.

„Росбалт“ твърди, че само тази година от отравяне са починали най-малко 17 бунтовници и техни лидери.

Според изданието през 2002 г. при ликвидацията на полевия командир Хатаб за първи път успешно е била проведена операция с използване на отрови срещу бунтовниците. Източник от руските спецслужби съобщава, че от края на 2009 г. отравянето на бандитите е станало изключително популярно. Чрез местни жители спецслужбите организират предаването на отровени хранителни продукти на укриващите се в планините бунтовници.

Според източника през миналата година такова отравяне е получил и Доку Умаров, който е успял да оцелее, но получил много тежки заболявания. По данни на източника операциите с използване на отрови ще продължат, защото проследяването и унищожаването на бунтовниците в горите и планините на Чечения е много сложно. Освен това този метод позволява да бъдат избегнати загубите от страна на федералните сили.

NEWSru припомня, че 32-годишният Самел Салех ас-Сувейлем, родом от Саудитска Арабия, по-известен с псевдонима си Хатаб, беше убит през март 2002 г. Както тогава съобщиха спецслужбите, Хатаб е загинал в резултат на „агентурно-бойна операция“.

NEWSru в тази връзка припомня материал, публикуван в „Ню Йорк таймс“ през декември 2004 г. „Отравянето на Виктор Юшченко (той беше отровен умишлено по време на кандидатпрезидентската кампания през 2004 г.) сочи, че използването на отрови за политически цели отново започва да се практикува в постсъветското пространство. Бивши офицери от руските спецслужби твърдят, че подобни мерки са се прилагали винаги“В нашата служба се смяташе, че отровата е просто оръжие като пистолета“. „По думите на Литвиненко тайната лаборатория на КГБ в Москва, продължавайки да работи под егидата на ФСБ, се специализира в изучаването на отрови“, пише още американският вестник. 

„Анализирайки случая с Юшченко, бившият генерал от КГБ Олег Калугин, който сега живее край Вашингтон, каза, че според него това е „очевиден опит за отстраняването му от политическата сцена“. „Калугин знае какво говори – през 1978 г. през него са преминавали указанията за съветските агенти да снабдят спецслужбата на България с чадър с пружина, който впоследствие използвали за вкарването на доза рицин, убила българския дисидент Георги Марков в Лондон“, пише тогава вестникът.

„Литвиненко и Калугин казаха, че отравянето на Юшченко не е единственият инцидент, при който спецслужбите на Русия са заподозрени в използване на отрови.

През 1995 г. руският банкер Иван Кивелиди и неговият секретар умряха, използвайки телефонен апарат, върху чиято слушалка беше нанесено отровно вещество.

На 1 септември 2004 г. стана инцидент, който привлече вниманието на медиите в Русия и Великобритания. Анна Политковская, известна руска журналистка от „Новая газета“, изгуби съзнание, след като пила чай на борда на самолета за Беслан, където бунтовниците бяха превзели училището.


Александър Литвиненко изненадващо се разболява на 1 ноември 2006 г., приет е в болница и умира три седмици по-късно от радиационно отравяне с редкия и силнотоксичен радиоактивен изотоп полоний-210.

Анна Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. в Москва във входа на блока, в който живееше.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати