29 Март 2024 г. Петък

Правозащитници: Затворите са пренаселени, идеите на ГЕРБ ще влошат положението

2011-12-21 08:00:22
Затворите в България са пренаселени и това става изключително сериозен проблем, който води до нарушения на редица права на лишените от свобода. В затвора в Бургас са били настанени над 800 затворници, въпреки че капацитетът там е за 371 души. Това констатира Българският хелзински комитет (БХК), който представи някои от проблемите на реформата в местата за лишаване от свобода.
 
Тясно легло и тоалетна
В няколко от килиите, на площ от около 55 кв.м са настанени 44 души на 10 легла. Някои от леглата са подредени едно над друго на три етажа. Поради недостига на легла някои затворници са принудени да спят на пода между леглата, а дюшеците им през деня са навити и поставени под леглата. В Бургас и Варна няма санитарни възли за всяка отделна килия, а на етаж се пада по един душ. През нощта затворниците са принудени да ползват кофа, пред очите на всички останали настанени, обясни Станимир Петров, координатор програма "Мониторинг и изследвания" в БХК. Според него само с тази картина България се е върнала 100 години назад

Подобни са условията в осма група на Варненския затвор. Отделението се намира на последния етаж на корпуса. Всяка от килиите там е с площ по около 25 кв.м, обитавана от 15 затворници. Свободната площ в килиите е само тесен коридор между леглата. Оголени електрически кабели висят в опасна близост до спящите на горните етажи. Повечето осветителни тела липсват. Стените са мръсни и изронени. Подовете са покрити с пласт мръсотия.

От БХК разказаха за два случая по изпратени до комитета жалби на затворници и техни близки. Във Варна имало случай на неколкократно изнасилван затворник, роден през 1984 г. Той успял да се добере до коридора, където се опитва да се самоубие, като си прерязва на вените. Часове по-късно е открит по кървава диря към тоалетните на затвора и бил спасен. Лекарската експертиза показала, че имало проникване, но "нямало доказателства, че е било насилствено".

За друг случай на самоубил се 19-годишен затворник в Плевен БХК разбира от писмото на неговия баща. Той разказва как синът му е бил подложен на серия издевателства, а множеството искания за преместване в друг затвор са били отхвърлени. В крайна сметка момчето слага край на живота си, а според заключенията на експертизата причината е "любовна мъка".

Реформа, която ще влоши положението

Според Хелзинския комитет за системата на местата за лишаване от свобода е необходимо целево финансиране, и то не само за издръжка, а за строителство на нови затвори и ремонтни дейности на настоящата материалната база. "Това е единственият начин занапред условията в затворите да не дават повод на лишени от свобода да печелят дела в България и в Европейския съд по правата на човека, а държавата да изплаща обезщетения, вместо да инвестира в затворите", каза още Станимир Петров.

Българските правителства през последните 20 година, включително сегашното, не са направили нищо реално за решаване на тежките проблеми в затворите, а идеите за промени в закона само ще влошат състоянието на затворниците, заявиха още от БХК по повод внесения от правосъдното министерство законопроект за промени в Закона за изтърпяване на наказанията. 

В него е заложено отлагането за 2019 г. на решаването на проблема със средната площ, обитавана от затворник. В момента тя е по-малко от 2 кв.м при минимален международен стандарт от 4 кв.м. От БХК не приемат и предложението изолацията като наказание в затворите да бъде засилена. Това противоречи на препоръките на Комитета срещу изтезанията на ООН.

Сред предложенията на ГЕРБ е и затворниците, които нямат право да имат много пари, докато са в затвора, да плащат разноските по пощата за жалби, които те подават. В проекта е предвидено и затворниците да носят дисциплинарна отговорност за молби с клеветническо съдържание. Това беше определено от БХК като "унижение".
 
"Вместо рехабилитация и смислени дейности, затворниците ще бъдат държани под ключ. Най-уязвимите от тях дори няма да могат да си платят за изпращането на жалбите. Законопроектът на правосъдното министерство и препоръките на ООН излязоха по едно и също време и сме свидетели как българските власти правят точно обратното на предложенията на ООН", коментира председателят на БХК Красимир Кънев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати