27 Април 2024 г. Събота

Фандъкова разпореди рекламата, опаковала "Орлов мост", да се премахне

2011-12-21 07:59:11
Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила рекламните пана, покриващи двете страни на площад  "Орлов мост" в столицата, да бъдат премахнати. Това съобщиха от пресцентъра на общината пред "Дневник". Демонтирането трябвало да стане още днес.

Фандъкова не е одобрила идеята с реклама да се покрива паметник, обясниха още от общината. Кметът нареди вчера проверка за появата на рекламната опаковка след въпроси на "Дневник". Рекламната площ е била отдадена от фирмата, която прави реставрацията на колоните на моста, на търговската верига "Лидл" и така там се появи нейна коледна реклама с пазаруващ Дядо Коледа.

"Ние работим с "Лидл" и нямаме никакви спорове, недоразумението не е по нейна вина", коментираха още от пресцентъра. От търговската верига все още не са коментирали решението на кмета. Не е ясно и дали и каква санкция ще има за фирмата-реставратор.

Реставрация и(ли) реклама

Фирма "Конструктивно проектиране" ЕООД е спечелила поръчка за 30 000 лв. на общинската дирекция по културата, за реставрация на каменните и чугунени елементи на скулптурната група, без самите орли. По договора с общината тя трябва да осигури 10 % (3 000 лв.) от стойността на ремонта сама. Фирмата обаче не е в правото си да отдава реклама площи, които не са нейна собственост, обясниха от общината.

Частната фирма, която по данни на Търговския регистър, е еднолична собственост на Мирослав Тодоров, е сключила договора с "Лидл България". От веригата магазини обаче не пожелаха да назоват сумата, платена на "Конструктивно проектиране" за рекламата и периода за наемането. Телефоните на фирмата в регистъра са невалидни и по тази причина "Дневник" не е успява да се свърже с нея вече втори ден. Не е ясно как компанията е решила да отдаде скелетата за реклама, след като няма това право, при това такава, която не може да остане незабелязана.

Полярни реакции - от възмущение до "и другаде така се прави"

Читатели оприличиха рекламните консктрукции на тирове, някои споделиха, че затрудняват движението. Появата им първо предизвика реакция и дискусии във "Фейсбук" и "Туитър" допустимо ли е да закриват мостта, трябва ли орлите да са кацнали над реклама, за естетическите качества на самата реклама, примери как е в други европейски градове (обобщение на реакциите четете по-късно в "Дневник"). Не е ясно дали и кога общината щеше да забележи нарушението на договора, ако не беше интереса към рекламните площи. Не е ясно и на каква стойност ги е отдала фирмата-реставратор(билбордовете на "Орлов мост" са сред най-скъпите и целогодишно заети рекламни площи - бел. ред.). От "Лидл" отказаха информация колко са платили за рекламата.

Парадоксално се оказа, че освен, че опакова скулптурната група на централното софийско кръстовище и е твърде крещяща, рекламата закрива и друга коледната украса, разположена между колоните от "Банка ДСК". От финансовата институция обаче не са реагирали официално. Техните светище поздвари са една от многобройните "коледни украси" в столицата, които всъщност са използвани за реклама от частните фирми.

Делегирайки на компаниите функцията по коледното разкрасяване на София, общината спестява над 500 000 лв., в това число разходите за електричество, обясниха вчера от столичната администрация. Фирмите обаче масово използват украсата за реклама. "Дневник" все още очаква от общината справка за всички фирми, които са поставили коледна украса.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати