20 Април 2024 г. Събота

АЕЦ "Козлодуй" произведе рекордно количество ток

2011-12-21 07:40:00
Двата блока на АЕЦ "Козлодуй" произведоха от началото на годината до 14.40 ч. днес рекордните 15 765 105 200 киловатчаса електроенергия, като на събитието присъства министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Рекордното количество електроенергия е произведено от двата 1000-мегаватови блока на атомната централа през цялата 2008 година. Министър Трайков проследи на монитор в тренажора на Шести блок достигането и надминаването на рекорда заедно с председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев и изпълнителния директор на АЕЦ Александър Николов.

Трайчо Трайков посочи, че до края на годината се очаква АЕЦ "Козлодуй" да произведе близо милиард киловатчаса електроенергия над планираното. 

Изпълнителният директор на централата Александър Николов допълни, че границата от над 16 милиарда киловатчаса годишно производство досега не е преминавана от реактори от типа "ВВЕР". 

Според министъра допълнителното количество над планираното, по цени от последния търг за продажба на ток за вътрешния пазар, ще донесе над 73 милиона лева приходи за АЕЦ "Козлодуй". Той допълни, че в очакване на събитието експерти на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са изчислили, че с произведените от атомната централа 16 милиарда киловатчаса за 2011 г. би могло да се освети за няколко минути цялата сухоземна и населена част на планетата.

Министър Трайков отбеляза като най-важно, че високите резултати на АЕЦ "Козлодуй" са постигнати при изпълнение на най-високите стандарти за безопасност и на икономическа ефективност. Според него това е признак, че тук се работи компетентно, като ръководството и персоналът на централата могат да се справят не само с преките си задължения, но и с проект за изграждането на още един реактор на площадката на централата. Министърът не се ангажира със срокове за реализиране на проекта, но добави, че се прави всичко възможно той да се осъществи. 

Енергийният министър подчерта, че приоритет в момента е удължаването на експлоатацията на двата 1000-мегаватови реактора на АЕЦ "Козлодуй" и е предприета процедура за това. 

Модернизацията на реакторите трябва да доведе до увеличаване на топлинната им мощност до 104 процента, обясни изпълнителният директор на централата Александър Николов. Той допълни, че проектът е готов и представен в АЯР, а разрешението за увеличаване на мощността до 1100 мегавата за всеки реактор трябва да се очаква след 5-6 месеца. След това ще се премине към подмяна на генераторите на блоковете, като процедурата е в ход и би трябвало да завърши през 2013 година, допълни Николов, цитиран от БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати