28 Март 2024 г. Четвъртък

Мечтата на БСП: Нова година - нов парламент

2011-12-20 14:43:57

Разговорите за вот на недоверие към правителството със сигурност ще започнат през новия политически сезон, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Този парламент и това мнозинство не може да излъчи никакво друго правителство, освен ръководено от Бойко Борисов. Те имат един началник и той може да бъде само един. Само нов парламент може да промени политическото статукво", убеден е соцлидерът.

Той обясни, че левицата винаги е готова, когато има конкретен повод, да подкрепи вот на недоверие към кабинета.

БСП няма намерение да прави политически сделки и пазарлъци за участие във властта.

"Ще поставяме ясни изисквания за възстановяване на социалния баланс и за мерки за икономическо развитие и заетост", увери Станишев.

Според него не трябва да се допуска Европа на две скорости. "Смятам за погрешно това, което виждаме в Европа, където доминират в момента десни правителства - свеждане на рецептата за лекуване на кризата само до фискална политика, бюджетни баланси и финансова дисциплина", отбеляза Станишев.

Това е важно, но без политика за инвестиции, растеж и работни места не се решава никакъв проблем нито на еврото, нито на ЕС и това няма да позволи излизане от кризата, смята соцлидерът.

Той припомни, че от 2008г. до сега преките чуждестранни инвестиции са намалели 10 пъти.

 

Червеният депутат Румен Овчаров посочи, че е важно не само публичното обсъждане, но и формирането на национална позиция на България за европейския фискален пакт - за какво се бори нашата страна.

"Защо страни, които са значително по-евроскептични от  България като Чехия и Дания, ще участват и финансово в този  пакт, а България няма да участва, кои аргументи стоят зад  позицията, изразена от министър Дянков", попита Овчаров.

Каква е логиката България да държи 90% от валутния си резерв в банки на европейски държави, а да не иска да даде поне част от този резерв, за да спаси финансово същите тези държави и банки, попита още той.

"Дянков ходи, кима, връща се и после разказва някакви врели-некипели – днес нямало да има евро, утре щяло да го има, на другия ден ние ще участваме, на третия ден няма да участваме. Така не се прави национална политика и то в една тежка кризисна ситуация", отсече Овчаров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати