20 Април 2024 г. Събота

Нямаме среда за нови подземни босове!

2011-12-20 11:48:57

Няма среда за израстване на нови силни подземни босове у нас, отчете вътрешният министър Цветан Цветанов в равносметка за отминалата 2011 година пред БТА.

"Успяхме през 2011 година да приключим започнати разследвания по знакови представители на организираната престъпност. Вече текат съдебни процеси - за отвличанията, Октопода, поръчкови убийства, контрабанда, наркотрафик, ДДС-схеми и други. Показахме ясна визия и системен подход към тези групи", заяви вътрешният министър.

Той изрази благодарност към служителите на МВР за положените усилия през годината и отбеляза, че силовото министерство ще трябва да положи още повече усилия за борбата с битовата престъпност.

Цветанов не пожела да се ангажира дали ще има пари за увеличение на заплатите на полицаите.

"За мен е важно да ползваме пълноценно възможностите на европрограмите. Възнагражденията зависят от приходите в бюджета. Днес процесите в ЕС са много тежки и сложни и това се отразява на всички", допълни още вицепремиерът.

Цветанов призна, че на МВР му е трудно без дарения, защото "беше допълнителна възможност за финансиране, която е била ползвана през последните 22 години".

"Но във връзка с публичните спекулации и интерпретации предприехме тези мерки. Така се лишаваме от над 3-4 милиона лева", изчисли силовият министър.

По думите на Цветанов от холандска страна не се дава обективна оценка, а се търси форма за допълнителни критерии, които са в противоречие с действащите условия за Шенген.

Вицепремиерът обяви още, че смята за напълно нормален факта, че беше председател на предизборния щаб на ГЕРБ за местните и президентски избори.

"В ГЕРБ Изпълнителната комисия взе решение аз да бъда председател на предизборния щаб, мотивирайки решението си, че познавам добре партийните структури. Няма законова пречка за това", аргументира се Цветанов и предположи, че много повече шум е щяло да се вдигне, ако за председател на предизборния щаб е бил определен Бойко Борисов.

"В тази посока сме намалили евентуалното по-голямо напрежение, което щеше да се излее, ако премиерът и лидер Бойко Борисов беше председател на предизборния щаб. Премиерът не участваше в кампанията и всички други министри бяха на работа.

Изпълнителната власт не се включи в агитация по време на предизборната кампания. Аз ползвах платен годишен отпуск", отбеляза в заключение вътрешният министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати