23 Април 2024 г. Вторник

Путин: Бизнесът да излезе от офшорната сянка

2011-12-20 08:43:32
Премиерът Владимир Путин разкритикува в понеделник офшорните структури на руските държавни компании за това, че изтеглят извън средства страната, и им нареди да върнат пари от "офшорната сянка".

Коментарът му, че това е приоритет за предстоящия мандат на правителството, е най-ясният сигнал досега за растящото притеснение от изтичането на капитали, движено отчасти от корумпирани схеми на ръководството на държавните бизнес структури, коментира "Ройтерс".

Данните на централната банка за 11-те месеца на годината показват, че нетното изтичане на капитали е достигнало 74 милиарда долара. Това е най-бързото изтегляне на средства от Русия от избухването на глобалната криза през 2008-2009 г. насам

"Време е да се сложи край на офшорното наследство от епохата на дивата приватизация", каза Путин, който се кандидатира за нов президентски мандат на изборите през март 2012 г.

Обобщаващото му изявление вероятно ще предизвика притеснения сред олигарсите, заграбили през 90-те години срещу жълти стотинки най-апетитните части от постсъветската икономика. Тревога може да се очаква и в публично търгуваните компании в сектори като металодобив и минно дело, телекомуникации, енергетика, строителство и търговия.

След като стана президент през 2000 г., администрацията на Путин заговори, че компаниите използват офшорните си сметки за укриване на приходи и избягване на плащане на данъци и започна да притиска бизнеса да започне да връща средства в страната

Компаниите отвръщаха, че предпочитат регистрацията в офшорни зони, защото не получават адекватна защита в руските съдилища, а гарантирането на правата им на собственост е недостатъчно.

В резултат близо 55 процента от преките чуждестранни инвестиции в Русия идват от дружества с регистрация в Кипър и Холандия. Смята се, че голямата част от тези около 70 млрд. долара всъщност са пари с руски произход.

"Изваждането на руската икономика, в частност на нейните стратегически отрасли, от офшорната сянка днес е приоритетна задача на правителството", каза Путин на заседание в Черьомушки на комисията по развитие на електроенергетиката.

Коментарите на бившия и почти сигурен бъдещ държавен глава на Русия бяха направени в деня, когато на борсата в Лондон започна търговията на две големи руски компании. Производителят на стомана "Евраз" и добиващата злато и сребро "Полиметал" влязоха директно в престижния индекс FTSE 100.

Активите им са изключително в Русия, а листването им в Лондон цели набиране на средства от международни инвеститори и използването им за придобивания в чужбина.

Скоро може да ги последва Polyus Gold - водеща световна компания за добив на злато в Русия и Казахстан. Разрешението обаче трябва да дойде от комисия, председателствана от Путин. Тя се занимава с правилата за подобни операции и транзакции, свързани с чуждестранните инвестиции в руските стратегически сектори.

Премиерът каза още, че ръководителите на редица от най-големите енергийни компании на Русия са замесени в пране на пари през офшорките и в изграждане на корупционни схеми чрез подставени фирми. По данни на Министерството на енергетиката подобни данни са засечени за ръководството на "Русхидро", регионалния филиал на ЕЭС, в "Энергострим (част от групата ТГК-6) и други. Обръщайки се към министъра на енергетиката Сергей Шматко, Путин изрази надежда ,че "там, където има директно нарушаване на закона, правоохранителните органи трябва да предприемат съответните решения, а там, където няма, но е проследен конфликт на интереси, кадровите решения да се взимат възможно най-бързо".

Говорителят му Дмитрий Песков обясни, че думите на премиера били насочени предимно към "податливите на корупция" офшорни схеми, често използвани от държавните компании. "Макар да нямаме преки доказателства за нарушения, очевидно е, че тези схеми се използват, за да може някаква структура, свързана с държавната компания, да сключва сделки или да прави пари", каза Песков. "Едрият бизнес може да работи по този начин, ако е частна собственост, но когато говорим за държавен бизнес, според Путин това е много негативно явление."

Днес премиерът нареди на представители на държавните компании - включително монополистите "Газпром" и "Транснефт", както и контролираните от държавата банки Сбербанк и ВТБ - да докладват какво са предприели.
Други имена, които той спомена, са Руските държавни железници, шипинг компанията "Совкомфлот", държавната банка за развитиеВнешекеномбанк и ядреният холдинг "Росаотм".

"Трябва да има абсолютна яснота за структурата на собствеността - с реалните акционери и бенефициенти", заяви още Путин. "Това е индикатор за това колко цивилизован е бизнес климатът, колко зряла е икономиката и каква е степента на отговорност на бизнес общността", допълни той със забележката, че думите му не се отнасят само до енергийния сектор.

В директния разговор с руснаците на 15 декември Путин каза, че "абсолютно позитивно" се отнася към лозунга "Стига сме хранили офшорките". Той допълни, че в миналото много компании са отивали в офшорни зони, "за да гарантират интересите си", но "днес това става реален ограничител на икономическата дейност и на активността не само на нашите предприемачи, но и на чуждестранните инвеститори", припомня "Лента.ру".
Агенцията уточнява, че много големи руски компании дори не са регистрирани в Русия. Такива са "Евраз", алуминиевият холдинг "Русал" и X5 Retail Group, собственик на големите търговски вериги "Пятерочка", "Перекресток" и "Карусель".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати