27 Април 2024 г. Събота

Марк Грей пред "Дневник": Критиките около номинациите за съдебните инспектори са съществени

2011-12-20 08:42:44
Критиките около номинациите за съдебни инспектори са съществени - това заяви за "Дневник" говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей. По-рано днес на редовния брифинг на комисията той заяви, че комисията следи много внимателно назначенията в съдебната система, особено предстоящото гласуване за членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Все още нито правосъдният министър Диана Ковачева, нито някой друг от правителството е реагирал на критиките от Брюксел.

Според Грей има "множество притеснения" за начина, по който е протекло изслушването на кандидатите. Те се засилвали и от писмото на неправителствените организации, които по-рано днес писаха до комисията. В него те настояват за промяна в Закона за съдебната власт и спиране на "формалната и непрозрачна" процедура по избор на съдебни инспектори.

"В този контекст, съществена е също така критиката към скорошните назначения на инспектори, отправена от страна на няколко НПО-та. Важно е подобни номинации да отговарят на най-високите стандарти на прозрачност и обективност и да внушават доверие на обществото", смята още Грей.

Той отново потвърди, че "въпросът с обективните и прозрачни номинации в съдебната система се следи с интерес от комисията в рамките на Механизма за проверка и сътрудничество".

Именно в рамките на този механизъм комисията е напомнила на България в последния си доклад, че назначенията и повишенията в съдебната система трябва да спазват принципите на прозрачност, независимост, почтеност и професионални качества.

Комисията повдигна този въпрос съвсем скоро в писмо до български правосъден министър Диана Ковачева. Предстоящите конкурси и назначения в съдебната система, както и изборът на членове в инспектората на ВСС ще бъдат тест за българските власти, през който те могат да демонстрират техният принос за прозрачни, обективни и основани на професионалните заслуги кадрови решения, които взимат предвид също така и въпросите свързани с морала на кандидатите."

В края на януари Комисията ще представи междинен доклад за прогреса на България в рамките на Механизма за проверка и сътрудничество.

На утрешното си заседание парламентът трябва да гласува кандидатите за съдебни инспектори. Те бяха изслушани от парламентарната правна комисия в четвъртък, а номинациите им станаха известни ден по-рано. Събеседването с тях в комисията продължи няколко часа, но премина без реален дебат върху качествата и мотивацията им.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати