23 Април 2024 г. Вторник

Оцелял от потъването на "Колская" останал 4 ч в ледената вода

2011-12-20 07:58:18

Мъж, преживял потъването на плаващата петролна платформа „Колская“ в Охотско море, където вчера загинаха и изчезнаха безследно десетки хора, разказа пред журналисти за катастрофата.

Платформата, собственост на компанията „Арктикморнефтегазразведка”, която се е придвижвала на буксир от Камчатка към Сахалин, се преобърна вчера по време на буря при височина на вълните 5-6 метра на 200 км от Сахалин и потъна изцяло под водата.

 

Издирването на хората от платформата продължава вече второ денонощие. Засега живи са само 14 души, които бяха открити още вчера през деня. Телата на 16 души са открити, а съдбата на останалите 37 души е неизвестна, пише NEWSru. 

Мъжът, оцелял при инцидента, разказа пред журналисти, че хората са били обзети от паника. Те се опитвали да се спасят, хващайки се за огражденията на платформата. 

Когато „Колская“ се наклонила и тръгнала към дъното, хората започнали да да падат от височина десетки метра.

Това разказа 24-годишният помощник по сондажите Сергей Грауман пред Life News. На платформата той работел заедно с баща си Рихард. В момента, в който даваше интервюто, Сергей все още не знаеше дали баща му е оцелял. За щастие, Рихард Грауман се е спасил, става ясно от списъка на откритите и безследно изчезналите. 

Попаднахме в силна буря. Навсякъде започна да се появява вода. Спирахме теча, както можехме, но носът започна да потъва под водата. Подадохме сигнал SOS. Събраха ни в стаята за почивка и ни съобщиха, че за всички нас ще дойде хеликоптер. Отначало паника нямаше, вярвахме, че ще се спасим, разказа Сергей. 

Когато обаче станало ясно, че вертолет няма да дойде, настъпила паника. Хората се струпали в единия ъгъл и платформата се наклонила силно. Събрали се на кърмата, всички искали да скочат във водата, всички крещели. 

Сергей Грауман също не се задържал и паднал във водата. Температурата й в района на катастрофата е около нула градуса. 

Във водата Грауман е прекарал около четири часа, докато не дошла помощ. Хората не са премръзнали вероятно благодарение само на термокостюмите. 

„Стараех се да се държа на повърхността, за да ме забележат. Вълните бяха много големи. Около плавателните съдове плаваха хора, но те не даваха признаци на живот, тях не ги изтегляха. Търсеха живи“, разказа Сергей. В шоково състояние той е откаран в болница. 

По предварителни данни са загинали главно не моряци, а сондьори, които в момента на транспортирането на платформата изобщо не е трябвало да се намират там. Те са били взети, защото организаторите на рейса не пожелали да наемат допълнителни пътнически плавателен съд. 

Причините за инцидента засега не се съобщават. Като основни версии следствието разглежда нарушаване правилата за безопасност при плаването на буксир и невзетите предвид метеорологични условия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати