26 Април 2024 г. Петък

Северна Корея - най-новата провинция на Китай?

2011-12-20 07:32:33

Вестник "Ню Йорк таймс" предвижда, че със Северна Корея - такава, каквато я познавахме досега, вече е свършено.

Независимо дали ще рухне през следващите седмици или след няколко месеца, режимът няма да успее да се задържи след смъртта на Ким Чен Ир.

Кончината му стана в труден за страната момент на икономически проблеми, международна изолация и неяснота около предаването на властта на един млад човек.

Начинът, по който Америка ще реагира - и още по-важно, начинът, по който САЩ ще реагира на реакцията на Китай, ще определи дали регионът ще стане по-стабилен или ще бъде обхванат от конфликт, смята изданието.

Пекин подкрепя малкото си комунистическо братче, но в ръководството му се водят напрегнати дебати дали Северна Корея е от стратегическо значение за Китай.

Едно е да подкрепяш затворен, но стабилен режим като при Ким Чен Ир, друго е да се ангажираш с подкрепа за непроверен ръководител. За Си Цзинпин, който се очаква догодина да стане президент на Китай, първото голямо решение в областта на външната политика ще е дали да обърне гръб на Северна Корея или да я "осинови" като своя провинция.

Всичко говори, че Пекин ще избере втория вариант, не на последно място, защото ръководството му има склонност да подкрепя статуквото, вместо да се изправя пред големи промени.

И въпреки това, пише "Ню Йорк таймс", "осиновяването" на Северна Корея може да се окаже наситено с драматизъм. Китай може с пълна сила да мине в настъпление, да изпрати още помощ на младия Ким, изисквайки в замяна обещания за икономически реформи.

И най-добрите планове на Китай обаче може да се провалят. Помощта може да е твърде малко и да дойде твърде късно, особено имайки предвид проблемите, пред които ще се изправи новото ръководство. Затова повече от всякога е нужен ясен диалог с участието на САЩ, Китай и Южна Корея, отбелязва "Ню Йорк таймс".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати