24 Април 2024 г. Сряда

Търсят богатствата на Кадафи – 4 т злато и до $500 млн.

2011-12-19 10:57:16

Либийските и чужди спецслужби, както и американски частни охранителни компании активно издирват златните слитъци, бижута и големите суми в долари и евро, скрити от привърженици на режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, пише алжирският вестник "Ал Хабар".

Според изданието малко преди падането на Триполи приближени на Кадафи са изнесли от либийската столица златните резерви, пари и накити и са ги скрили на неизвестно място в Либийската пустиня.

Става дума за 4 тона злато и голяма сума пари в брой в размер от 200 до 500 милиона долара.

Смята се, че Кадафи е изтеглил тези средства от банки малко преди падането на неговия режим.

Бившият либийски лидер, който беше убит от въстаниците в района на град Сирт на 20 октомври, е планирал с тези пари да води партизанска война срещу новите власти и западните им съюзници.

Според някои данни тайникът може би се намира в пустинен район в западната част на Либия близо до границата с Алжир и Тунис.

Според вестника службите на съседния на Либия Нигер са задържали двама либийци, при разпита на които било установено, че работят за американска охранителна компания, която търси златото и парите на Кадафи.

Те били получили задача да издирят бивш високопоставен офицер от службите на Кадафи, който уж отговарял за съхраняването на златото и парите и знае къде се намират в момента те.

Освен това по информация на "Ал Хабар" с търсенето на съкровищата се занимават и френските спецслужби, които се опасяват, че те могат да попаднат в ръцете на терористи. Силите на западната коалиция използват при търсенето самолети със специално оборудване.

Информацията за укритите богатства на Кадафи привлича иманяри и авантюристи от арабски и от западни страни, пише РИА Новости. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати