19 Април 2024 г. Петък

Борисов: Има политическо назначение в БНР

2010-07-30 17:59:34
Политическо е назначението в БНР на бившия шеф на пресцентъра на МВР по време на управлението на предишния кабинет. Това заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента относно бушуващия скандал „Сидеров срещу БНР“.  
 
Той започна в ефира на "Хоризонт" по повод полицейската акция в Кърджали срещу семейство Мустафови. Тогава лидерът на „Атака“ заплаши, че ще съди водещата на предаването Дияна Янкулова и че БНР ще бъде прочистено от кадрите на БСП и ДПС след приемането на новия медиен закон. 

Журналистката беше пресаташе на МВР по време на управлението на Сергей Станишев. 

Според Бойко Борисов има конфликт на интереси, когато началникът на пресцентъра на едно министерство, който е правил политиката му и е обслужвал министерството и министъра, след това става репортер в същия ресор и по същите теми. 

„Защо има такъв явен конфликт на интереси?“, попита Борисов.

Той допълни обаче, че правителството в момента е дало пълна свобода на националните медии. Премиерът беше категоричен, че правителството не се намесва не само в работата на медиите, а и на институциите. 

От "Коалиция за България" обаче са категорично на противоположното мнение. 

„Правителството оказва натиск над журналисти. Новият закон за радиото и телевизията цели да направи медиите по-послушни“, каза зам.-председателят на ПГ на левицата Ангел Найденов по повод разразилия се скандал. 

Той дори призова Народното събрание да приеме декларация, в която изрично да гарантира, че изготвянето на нов медиен закон няма за цел да въведе контрол над медиите и няма да се превърне в инструмент за саморазправа с журналисти и медии.  

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остро възрази срещу декларацията на Коалиция за България, като я определи като клевета. 

„Случаят в Кърджали беше представен едва ли не сякаш в България действа полицейска хунта“, заяви Сидеров. 

По думите му водещата, която е оглавявала пресцентъра на МВР в предишното правителство, е представила темата за полицейската акция в Кърджали тенденциозно. 

„Имам правото в националното радио да представя гледната точка на една парламентарно представена партия. Ако имаше полицейско насилие, това беше при вашето управление, г-н Станишев“, отбеляза Волен Сидеров от парламентарната трибуна.
 
Според лидера на „Атака“ е спекулация, че правителството се намесва в работата на медиите. 

„БНР работи като рупор на БСП и ДПС и това имах предвид, когато казах, че то ще стане обективно, като се изчисти от политическите назначения“, коментира още Сидеров. 

В отговор Михаил Миков от БСП уточни, че Дияна Янкулова не е работила в пресцентъра на МВР по времето на Румен Петков, а само по времето, когато той беше начело на МВР, и че и в момента пресцентърът на министерството също се ръководи от бивш кадър на БНР (журналистката Ваня Вълкова).

В четвъртък Българският хелзинкски комитет разпространи декларация, в която осъди поведението на Сидеров и видя в изказването му "политическа цензура и кадруване в националната медия".  
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати