8 Май 2024 г. Сряда

25 руснаци, които си струва да бъдат следени

2011-12-19 05:29:59
Те са инвестиционни банкери, интернет предприемачи, хора от шоу бизнеса, активисти за човешките права и просто блогъри.  Общото между всички тях е, че имат потенциала да променят или запазят леденото статукво на политическата и обществена сцена в Русия. Кореспондентите на на "Financial Times" в Москва предлагат списък на 25-те най-интересни личности.

Политици

Алексей Навални

Блогър, антикорупционер, собственик на акции в големи компании – това е краткото описание на Навални, който е първият политик в Русия, създаден изцяло в интернет. Той е задържан за неподчинение на полицията на 5 декември и осъден на 15 дни затвор. Това може да послужи за катализатор на трансформацията му от "онлайн" в "офлайн" политик.

Дмитрий Рогозин

Политик националист, който е съосновател на партията "Родина" през 2003 г. Близък до руското правителство и силните на деня, Рогозин е изпратен като представител на Русия в НАТО, защото се превръща в прекалено популярен на родна земя. Възможно е да се завърне.

Владислав Сурков

Бивш ръководител на рекламен отдел, Сурков е "сивият кардинал на Кремъл", отговорен за пропагандата. Противниците му го наричат "кукловода," който създава политически партии, прокарва закони през парламента и казва на държавната телевизия какво да излъчва и кога да го излъчва. Фалшифицираните избори на 4 декември за руската Дума и последвалите протести обаче подсказват, че руснаците вече са уморени от "управляваната демокрация" и Сурков вече не контролира масите толкова добре, както преди.

Журналисти/блогъри/активисти


Антон Носик

Един от най-популярните и влиятелни блогъри в Русия, Носик е наричан "бащата" на руската блогосфера. Той е медиен директор на интернет холдинга SUP, който е собственик на най-популярната блогърска платформа в Русия LiveJournal.

Сергей Канев

Той е разследващ репортер за "Новая газета" и получава репутацията си заради репортажите срещу корупцията в полицията. Канев се превръща в неочакван герой за много офицери от силите за сигурност ("тези без вилите", казва един източник на "Financial Times"), които искат правоохранителните органи в Русия да бъдат прочистени от корупцията.

Олег Кашин

Репортер за в. "Коммерсантъ". Репортажите му за подкрепяните от Кремъл младежки движения се превръщат в модел за разследваща журналистика. Вероятно това е и причината за побоя срещу него през ноември 2010 г. Нападателите не са заловени.

Таня Локшина

Един от най-големите защитници на човешките права в Русия, член на Human Rights Watch. Тя успешно привлича общественото внимание към игнорирания конфликт в Северен Кавказ. Локшина дори успява да накара холивудската звезда Хилъри Суонк да се извини след като присъства на рождения ден на чеченския президент Рамзан Кадиров, подкрепян от Кремъл.

Игор Каляпин


Основател на "Нижегородския комитет срещу насилието" през 2000 г. Той се превръща в една от най-ефективните неправителствени организации в Русия, разследващи случаите на отвличания, мъчения и убийства от страна на силите за сигурност в Кавказ. Работата на комитета е документирана от телевизия НТВ, но очаквано документалният филм е цензуриран преди да бъде излъчен.

Катя Бермант

Председател на фондацията "Детски сърца", Бермант организира дарителски кампании за стотици деца със здравни проблеми и им помага да получат лечение във водещи здравни заведения извън Русия.

Евгения Чирикова

Ръководи протеста срещу построяването на магистрала през защитената гора близо до град Химки в Подмосковието. Тя е част от новото поколение политически лидери и изиграва важна роля в протестите срещу фалшифицирането на парламентарните избори по-рано този месец.



Развлечение

Ксения Собчак

"Руският отговор на Парис Хилтън" се превръща от професионална знаменитост в политически журналист. През октомври тя заснема с телефона си лидера на прокремълското движение "Наши" да яде в най-скъпия ресторант в Москва и го пита как може да си позволи стриди със скромната държавна заплата. Клипчето става хит в интернет.

Валерия Гай Германика

Само 27-годишна, тя е една от най-младите и радикални руски режисьори. Филмът й "Всички умират освен мен", който е сниман предимно с непрофесионална камера, е специално споменат на фестивала в Кан през 2008 г.

Алексей Попогребски

Режисьор на "Как приключих това лято" и други приветствани от критиците филми, Попогребски е "един от най-талантливити, отличителни и потенциално годни за износ режисьори в Русия" според списание Variety.

Васили Бархатов

Режисьор на над 10 опери въпреки скромната си възраст от 28 години. Постановката му на "Братя Карамазови" печели руския аналог на наградата "Лорънс Оливие" през 2009 г.

Константин Чудовски

29-годишен диригент без формално обучение по класическа музика до тинейджърските му години, той вече е популярен в уважаваната московска опера "Хеликон" и други музикални институции.         

Марат Гелман

Директор на художествена галерия и културен импресарио. През последните години Гелман се занимава с проект за съживяване на културата в руските индустриални градове, работейки с губернатора на Перм за създаване на галерия, театри и фестивали в града. Усилията му се увенчават с успех – населението на Перм отново расте.

Даша Жукова

Основателка на галерията за модерно изкуство "Гаражен център за съвременна култура" в Москва. Популярният три годишен проект с нестопанска цел в финансиран от фондацията й "Ирис".

Бизнес


Аркади Волож

Представител на руснаците забогатели благодарение на иновациите и високите технологии. Волож е генерален директор на търсачката Яндекс, основана през 1997 г. и днес най-използваната интернет страница в Русия. През тази година Волож прави дебюта си в списъка на 200-те най-богати руснаци на сп. "Forbes".

Сергей Белоусов

Управител на компанията "Parallels", която създава софтуер за облачни технологии и разработва програма за използване на операционната система Windows на Mac. Той е част от групата предприемачи в Русия, които изграждат мостове със Силициевата долина.

Юри Соловьов

Управител на VTB Capital, новият титан на руското инвестиционно банкиране, част от държавната банка VTB. Сред заслугите на Соловьов е привличане на едни от най-добрите таланти в сектора от съперници като Deutsche Bank.

Евгени Касперски и Наталия Касперская

Доскоро жененият тандем поддържа близки бизнес отношения като главен директор и председателка на антивирусната компания "Лаборатория Касперского". Базираната в Москва компания бе оценена по-рано тази година на 1 млрд. долара и съперничи на американските разработчици Symantec и McAfee.

Генади Тимченко

Потайният съсобственик на компанията Gunvor, специализираща в търговия с петрол. От малък играч през 2003 г. днес Gunvor е четвъртата по големина в света. Тимченко също така е съосновател на клуб по джудо, председател на който е Владимир Путин. Също така е един от най-големите акционери в Novatek, най-големият независим производител на газ в Русия.

Юри Ковалчук

Най-големият акционер в "Банк Россия", банка, която през 2003 г. получава контрол над част от финансовите ресурси на Газпром, най-големият производител на газ в Русия. Ковалчук също така съосновава заедно с Путин затворен комплекс от дачи в близост до Санкт Петербург и е съсобственик на "Национальная Медиа Группа," контролираща най-извесните вестници в Русия и Ren TV.

Аркади Ротенбург

Бивш партньор по джудо на Путин и собственик на "Стройгазмонтаж", строител на голяма част от газопровода "Северен поток" на стойност 12 млрд. долара. Ротенбург също така е съсобственик на строителната компания "Мостотрест", която печели договори за строеж на олимпийската инфраструктура в Сочи за зимната Олимпиада през 2014 г.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати