25 Април 2024 г. Четвъртък

На борда на потъналата руска петролна сонда е имало българин

2011-12-19 05:19:45
По предварителна информация на потъналата в Охотско море плаваща руска петролна сонда е имало българин, съобщи агенция "Новости" днес следобед. По-късно информацията беше потвърдена от българското Министерство на външните работи. Не се съобщава дали българският гражданин, чието име е Живко Жеков, е сред спасените.

Температурата на въздуха в района е минус 7 градуса, а на водата - плюс 1 градус.

"Имаме информация, че българският гражданин Живко Жеков е бил сред пасажерите на плаващата сонда. Той е сътрудник на английската застрахователна компания GL Noble Denton", отбелязва източник от силите за сигурност в региона, цитиран от "Новости".

Посолството на Великобритания в Москва поддържа връзка с компанията GL Noble Denton, но засега те не предоставят никакви официални данни за намиращите се на платформата служители.

GL Noble Denton е компания, която се занимава с услуги в сферата на нефтегазовата индустрия. Тя проектира, изгражда, установява и управлява нефтегазови установки на суша и по вода.

Платформата "Колская" се преобръща в неделя заради буря на около 200 км от Сахалин и потъва напълно. Започнала е спасителна операция, но засега са намерени само 14 души от общо 67 на борда на платформата. Открити са и четири тела без признаци на живот. 

Метеоролозите не очакват съществено подобряване на условията в района на инцидента. По данни на Федералната агенция за морски и речен транспорт за 19-20 декември прогнозата е за вятър със скорост 17-18 метра в секунда, вълни с височина 5-6 метра и пристъпи на снежна виелица. В момента единствената разлика е, че вятърът е малко по-силен.

В спасителната операция остава единствена ледоразбивачът "Магадан", който е участвал в тегленето на платформата. Другият кораб - буксирът "Нефтегаз 55", се оттегля, защото е получил пукнатина в корпуса и машинното отделение е започнало да се пълни с вода, съобщи РИА "Новости". Към 16 часа българско време се очаква в акцията да се включи аварийно-спасителният кораб "Смит Сахалин".

Два хеликоптера и самолет продължават издирването на оцелели от въздуха, но засега освен 14-те живи са открити телата на четирима в аварийни костюми и четири сала без хора в тях.

Дълбочината на морето в района е 1042 метра, а по предварителни данни сондата се е наклонила и потънала само за 20 минути.

Гореща линия

Центърът за спешна психологическа помощ в Русия е отворил "гореща линия" във връзка с бедствието в Сахалинска област. За уточняване на всякаква информация свързана с инцидента желаещите могат да се свържат на телефон 007 84242 72 99 99, 007 88151 39 99 99 и 007 84132 60 77 27.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати