19 Март 2024 г. Вторник

Добри и лоши храни в менюто на бременните

2010-07-30 16:45:49
Бременността е период, в който трябва не само да се грижите за вашето здраве, но и да помогнете на бебето си да се развива добре.От голямо значение е не само какви храни и по колко поемате, но и кои избягвате. Запомнете - някои нездравословни храни по време на бременност са не само нежелателни, те може да имат фатални последици.

Бременността е период, в който трябва не само да се грижите за вашето здраве, но и да помогнете на бебето си да се развива правилно. 
От голямо значение е не само какви храни и по колко поемате, но и кои избягвате. 
Запомнете - някои нездравословни храни по време на бременност са не само нежелателни, те може да имат фатални последици. 

Вредно за бременните: 

Алкохол 
Лекарите предупреждават, че няма количество алкохол, което да е безопасно за бременните жени. 
Алкохолът увеличава риска от серия проблеми при развитието, които могат да засегнат умствените способности на детето. Алкохолният синдром на зародиша може да причини различни дефекти и умствено изоставане. 
Бебето може да се роди с тегло под нормата, физически слабо и с други недостатъци. 

Захарин 
Изкуствените подсладители по принцип не са вредни за бременните, с изключение на захарина. Той е опасен, защото е доказано, че прониква през плацентата и преминава в кръвообращението на бебето. Това не бива да се допуска, защото изследвания върху животни са показали, че по-голямо количество захарин може да увеличи риска от рак на пикочния мехур. Кръвта на зародиша се прочиства по-трудно от захарина, отколкото при възрастния човек и теоретично е възможно да се натрупат опасни количества изкуствени подсладители. 

Морски храни с високо съдържание на живак 
Рибата е една от най-полезните храни, особено за бременните. Хранителен режим, включващ много и разнообразна риба, помага за растежа и развитието на детето. 
Важно е да се знае обаче, че високото съдържание на живак в някои морски храни може да увреди нервната система на развиващото се бебе. Бременните жени, кърмачките и децата трябва да избягват всички морски храни с високо съдържание на живак. Такива са големите риби като акулите, царската скумрия, рибата-меч. Два пъти в седмицата е добре да се яде риба, бедна на живак, може и скариди. 

Прекалено много кофеин 
В умерени количества кофеинът не е вреден, но според експертите, приемането на по-големи количества напитки или лекарства, които съдържат кофеин може да навреди - например да увеличи риска от аборт и от раждане на бебе с тегло под нормата. Освен това, кофеинът е диуретик и лек стимулант – и двете не са полезни за бременните. Препоръчително е отказването от кофеиновите напитки, но ако това е непосилно, да не се пият повече от 3 кафета дневно. 

Непастьоризирано сирене и месо 
Опасността в този случай идва от хранително отравяне, наречено листериоза. То се причинява от бактерия /Listeria monocytogenes / и може да предизвика аборт, преждевременно раждане или смърт на плода. 
Тази бактерия се развъжда в непастьоризирани храни - особено в меките сирена - фета, бри, камамбер, рокфор. Тя може да съществува и в непастьоризирани плодови сокове, както и в колбаси – пуешки, хот-дог, шунка. Ако имате съмнения, потопете колбасите във вряща вода, която убива бактерията. 

Полезно за бременните: 

Всички зърнени трици, обогатени с фибри 
Според учени, 24 грама фибри на ден намаляват наполовина риска от прееклампсия - много опасно състояние, свързано с високо кръвно налягане при бременните. Освен това фибрите облекчават запека и помагат да се избегнат хемороидите – чест проблеми при бременните. Най-полезното на фибрите е, че съдържат фолиева киселина, която намалява риска от родови дефекти. 

Портокалов сок 
Само 2 чаши портокалов сок на ден може да намалят кръвното налягане с 10 пункта, уверяват експерти. Високото съдържание на витамин С в сока намалява риска от прееклампсия. Портокаловият сок съдържа и фолиева киселина, необходима за бременните. 

Банани и ягоди 
Установено е , че жените с недостиг на витамин С по време на бременността имат по-висок риск от преждевременно раждане. Бананите и ягодите са много ценен източник на витамин С. Коктейлът от обезмаслено мляко с ягоди и банани е отличен избор, тъй като е богат на калциий и помага срещу задържането на течностите. 

Сьомга 
Учените са установили, че приемането на 180 грама сьомга седмично намалява риска от преждевременно раждане от 7% на 1.9%. 
Ако искате бебето ви да има здрав сън, опитайте се да ядете повече риба по време на бременността. 

Нискомаслено кисело мляко 
Ползата от него идва от високото съдържание на калций и протеини – и двете важни за развитието на плода. Те помагат също срещу мускулни крампи, срещу задържането на вода и срещу гъбичните инфекции, от които понякога страдат бременните жени. 
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати