27 Април 2024 г. Събота

Тълкувателят Борисов. Четене с пояснения на писмо на Барозу

2011-12-16 20:24:24

Четене с пояснения прави премиерът Бойко Борисов пред министрите си на похвалното писмо от председателя на ЕК. В него Жозе Барозу дава за пример магистралите „Тракия и „Люлин“ и софийското метро. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание, което в сряда се проведе в Пловдив.

В зависимост от напътствията на Барозу премиерът или хвали ресорните министри, или ги подканя за повече работа. „Браво, Дончев!“, „Трайков, тук сме говорили - още повече усилия“, „Законът, Цветанов, виж в парламента, това да стане бързо“, „Московски, това, което правите, се отчита и виждате добре се оценява от Европейската комисия, като единствено правилно“, са част от репликите на Борисов.

По думите на Борисов 4,8 млрд. лева европари могат да бъдат усвоени от България. „Стоят там, чакат добра работа“, изтъква премиерът.

„Първите резултати вече са факт (с това ми казва недей ги сменя) и с удоволствие научавам от вашето писмо за изграждането на алтернативи по-ефикасни структури за изпълнение на проектите, а оттук и предоставяне на услуги за българското население“, продължава да чете Борисов.

„Окуражаващ е постигнатият в България напредък по изпълнението на политиката в областта на сближаването с показващите реални резултати усилия на министър Дончев, (Браво Дончев!), за координиране на управлението на предоставените финансови средства от фондове на Европейския съюз. При все това все още има да се извърви дълъг път”, пише още Барозу.

„Понеже той знае, че на Балканите, в България, когато поощриш някой, той веднага се отпуска, ... той, виждате, във всяко изречение, в което ни поощрява, веднага казва след това, познавайки явно народопсихологията при нас,...че при все това има все още да се извърви дълъг път“, обяснява на свой ред Борисов. 

По думите му дългият път е краят на 2013 г. с усвояването на европарите. „Сиреч да няма отпускане. Значи окуражаващ е, похвалва ни, в същото време трябва да се извърви дълъг път“, тълкува Борисов посланието на председателя на ЕК.

 

„Трябва да се засилят полаганите в момента усилия с оглед постигане на още по-добри резултати”, цитира още премиерът писмото на Барозу.

„Значи казва, както ние казваме – отлично, даже много добре. На нас на практика в случая ни се казва ясно – добре работите, но можете още. С една дума още повече усилия, това при нас това е приоритет, това очакват и кметовете, това очакват всички, да увеличим административния капацитет, за да можем да вкараме повече пари в бюджетите на държавата, на общините, оттам да отидат в населението“, допълва Борисов.

„Като се има предвид, че атакуваме сега усилено още четири-пет големи проекта, надяваме се и всеки новкмет или преизбран стар кмет, сега да е много амбициран да се докаже в тази година, аз считам, че 2012 г. може да бъде добра година за всички нас, заключва министър-председателят пред министрите си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати