29 Март 2024 г. Петък

Росен Плевнелиев с най-скъпата кампания, Светльо Витков - най-скромен

2011-12-16 14:18:02
Най-скъпата кампания за президентските избори е на спечелилия вота Росен Плевнелиев, който е похарчил 1.8 млн.лв. и се е вместил в законовия лимит от 2 млн. лв. Най-малко средства е похарчил независимият кандидат Светослав Витков, чиято кампания премина предимно в социалната мрежа "Фейсбук". Той е събрал 220 лв от дарения, от които 100 лв. е дал председателят на инициативния комитет Андрей Бояджиев.

Това се вижда от финансовите отчети на кандидатите за президент и вицепрезидент, публикувани днес на страницата на Сметната палата.

1 803 965 лв. е дала ГЕРБ за президентските избори. Средствата са от държавната субсидия, не са взимани пари от членски внос или дарения. 136 567 лв. е изразходвала формацията за печатни медии, а 454 429 лв. – за електронни (от които 274 076 лв. за частни телевизии, а 79 288 лв. за интернет сайтове).

Според данните, ГЕРБ не са плащали за социологически или консултантски услуги. 655 242 лв. са отишли за флаери и брошури, а 414 084 лв. за събрания и концерти. Командировките на ГЕРБ са стревали около 81 хил. лв, а възнагражденията – около 9 000 лв. Кандидатите за президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова не са дали лични средства за кампанията.

Кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са похарчили 1 583 967 лв., от които близо 1.55 млн. лв. са от банковия заем, който партията изтегли за финансиране на кампанията. Другите около 35 хил. лв. са от държавна субсидия на БСП и членски внос на партията. Най-големият разход на кандидатите е бил за реклама в частни телевизии - 622 хил. лв. За агитация в информационни агенции и онлайн новинарски издания са дадени близо 232 хил. лв.

Кандидатите на БСП не са отчели дарения. От данните пред Сметната палата става известно, че Михайлина Димитрова е работила безвъзмездно като пиар на Калфин, а съпругът й Иво Инджов е правил безплатно политологични анализи, подготвял е концепция за сайта на Калфин.

Както и обяви, независимият кандидат за президент Меглена Кунева е разчитала само на дарения, за да финансира кампанията си. Тя е взела 220 парични дарения и 30 под формата на безвъзмезден труд. Общо за кампанията на Кунева са били изразходвани 294 691 лв., като собствените приходи от членовете на инициативния комитет са 45 950 лв., 57 188 са от лични средства на самата Кунева и на кандидата за вицепрезидент Любомир Христов, а 191 553 лв. – от дарения.

Кунева е дала 217 769 лв. за медийно отразяване (от които 164 519 лв. за частни телевизии и 17 319 лв. за частни радиа). Събранията на Кунева очевидно са били почти безплатни, като за тях са изразходвани едва отоло 200 лв. Независимият кандидат не се е възползвала от социологически услуги, за консултации е дала около 1500 лв. Около 10 хил. лв. са излязли командировките. Повечето от даренията са за под 1000 лв. Сред най-щедрите от инициативния комитет са бившият образователен министър Даниел Вълчев и Теменужка Христова, дали по максимално разрешените 10 хил. лв.

Кандидатите на "Атака" - Волен Сидеров и Павел Шопов, са похарчили 687 452 лв. за кампанията си, които са изцяло от държавната субсидия на партията. Най-скъпо са им излезли плакатите и брошурите - 221 хил. лв. От отчета става ясно, че Сидеров е дал 3 360. лв. за оборудване на тв студио и над 16 хил. лв. за "облепване и демонтаж на фолио". "Атака" не е посочила дали и с кои рекламни и социологически агенции е работила за изборите.

343 632 лв. общо е струвала кампанията на кандидата на коалиция "Съюз на десните сили" Румен Христов, като средствата са дошли само от държавната субсидия на СДС. Нито другите партии, участващи в коалицията, нито самите кандидати за президент и вицепрезидент са финансирали участието в изборите. Дарители няма.

727 лв. са отишли за медийни услуги (от които около 40 хил. лв. за частни телевизии, около 16 хил. лв. за частни радиа, а 22 хил. лв. за печатни медии). Христов не е ползвал консултантски услуги, а за социологически проучвания са дадени 6 хил. лв. Сериозно перо в неговите разходи са за фаери и плакати – около 120 хил. лв. Той има и поети задължения за предоставени стоки и услуги в рамките на 70 хил. лв.

Кампанията на кандидатпрезидентската двойка на РЗС Атанас Семов - Поля Станчева е струвала 367 304 лв. За президентския вот партията е платила 11 хил. лв. за социологически проучвания. Отчетените дарения са 95 700 лв.

Независимият кандидат за президент и обвиняем по делото "Октопод"Алексей Петров е финансирал сам кампанията с 204 600 лв.Кандидатът му за вицепрезидент Николай Георгиев е помогнал с 9500 лв. В отчета си пред Сметната палата кандидатпрезидентската двойка е декларирала 42-ма дарители, повечето от които са дали по 1000 лв. Петров не е отчел разходите си за кампанията, не е декларирал и с кои социологически и рекламни агенции е работил.

Банкерът Венцислав Йосифов, който също се яви като независим кандидат за президент, е похарчил 3100 лв за кампанията си. Той е дал 100 лв., а кандидатът за вицепрезидент Емилиян Димитров - 1000 лв. Още двама са дарили на кандидатите по 1000 лв. - Живка Павлова и Христина Саркизова. Йосифов е отчел, че за пресконференции е похарчил 480 лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати