25 Април 2024 г. Четвъртък

Не мина ветото на Първанов

2011-12-16 09:46:13

Парламентът отхвърли ветото на президента за пенсионната реформа.

„Да, болезнена е тази реформа, но виждате че ситуацията в България по отношение на демографската картина е такава и сме длъжни да вземем тези мерки”, коментира пред депутатите в парламента социалният министър Тотю Младенов.

Младенов изложи и статистика, според която на всеки човек над 65 г. се падат по 3,5 души  в трудоспособна възраст, които го издържат.

 

„Не е вярно, че не е имало дебат в обществото за промените. Имаше една година дебат за състоянието на Държавното обществено осигуряване и кое налага да се направят спешни реформи в него. Направихме го с всички съсловни организации, във всички градове в страната”, допълни той.

Тотю Младенов обясни, че в момента недостигът за пенсии се покрива от държавния бюджет. 

„При очаквано застаряване на населението се очаква дефицитът на ДОО да продължи застрашително да се увеличава. И ще бъдат застрашени пенсиите и на сегашните пенсионери”, коментира още социалният министър. 

По-рано в залата от ДПС обясниха, че ще гласуват против промените и ще подкрепят ветото на президента. 

„В рамките на двата мандата на този президент, това е петият закон в социалната сфера, който Георги Първанов връща”, отбеляза Хасан Адемов.

„Опитвате се в момента да запушите една пробойна от стомна, в която има много пробойни”, коментира още Адемов.

„Предлагате пенсиите да се индексират спрямо инфлацията през 2013-та година. Намерение през 2013-та година да се подпомогне предизборната надпревара с това решение”, завърши той.

Единственият депутат, който в залата защити решението на правителство, беше лидерът на РЗС Яне Янев.

Мога да разбера „социалният президент” да внася и да иска нещо, но да е направил през тези години необходимите ходове за социалната система”, коментира Янев.

Лидерът на „Ред, законност и справедливост” продължи с критиките към Георги Първанов.

„Той дори не дойде тук в залата да защити необходимите промени. Вие, господа социалисти, които сега тропате по банките, по време на правителства които имахте, не само не направихте нищо за българските пенсионери, а ги обрекохте на мизерия”, взриви с изказването си Янев лявата част на залата.

„Да, госпожа Масларова разхождаше червените бабички по Черноморието. Какво г-жа Масларова направи за пенсионерите, освен да разхожда скъпи тоалети в пленарната зала? И сега припявате на висок глас, че едва ли не е дошъл краят на пенсионната система”, коментира Янев. 

Тъй като изказването му бе съпроводено с шум от страна на социалистите, Цецка Цачева помоли „Коалиция за България”Колеги, не ме принуждавайте да прекъсна заседанието!” 

След това прекъсване от страна на председателя Яне Янев продължи да излага аргументите си от трибуната отново по адрес на левицата.

„Вие какво сте направили, освен култовите кражби? И не ми отваряй устата, за да започна персонално за теб да говоря”, обърна се към ляв депутат от залата Янев.

„Ако бяхте направили нещо за пенсионната система, пенсиите минималните щяха да са 500 евро! Тук развивате див популизъм с лъскави, организирани протести. Огромна част от българския народ в предпенсионна възраст не иска да се пенсионира, защото не иска да получава мизерните пенсии, които вие предвидихте”, завърши изказването си той. 

Отговорът на казаното дойде от председателят на левицата Сергей Станишев. 

„Парламентът в момента се превръща в цирк”, коментира Станишев. Той обясни, че по време на управлението му средната пенсия в България е нараснала с 86% . 

„Беше въведен закон – швейцарското правило, според което пенсиите нарастваха по ясни критерии и закон, които включваха процентите от инфлацията и икономически растеж”, защити тезата си Станишев. По време на нашето управление се натрупаха 1,4 млрд. лв. в Сребърния фонд. Сега какво се случва? Трета година няма не увеличение, дори индексация на пенсиите. И за това идват такива експерименти като тези промени. Това, което се прави сега не е реформа в пенсионната система, това е един експеримент, който се прави на гърба на хората. Имаме правителство, което е непредсказуемо”, завърши Станишев. 

Сред две прегласувания обаче мнозинството на ГЕРБ отхвърли ветото на президента Георги Първанов върху пенсионната реформа. 

Първият път депутатите събраха гласове на критичния минимум от 121 гласа. 63-ма бяха против и 9 гласуваха с „въздържал се”. 

При втория опит резултатът се промени само с един глас. 122 гласуваха „за” отхвърлянето на ветото, 63-ма бяха против и 9 се въздържаха.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати