24 Април 2024 г. Сряда

Солени глоби за GSM операторите, ако нарушават правата ни

2011-12-16 09:24:09

По-солени глоби за мобилните оператори, които нарушават правата ни като потребители. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения.

Проектът атакува и бавната преносимост на телефонните номера. Готви се и забрана на нежеланите SMS-и за участие в игри.

От 5 000 до 60 000 лева е глобата, ако има забавяне на пренасянето на телефонен номер от една мрежа на друга.

Технически това вече ще става за 8 часа, а фактически ще можем да говорим по новоизбраната от нас мрежа до седмица. Досега операторите извършваха тази услуга много бавно или отказваха по технически причини.

Операторите вече нямат право да отказват преносимост.

При сключването на нов договор в рамките на седем дни всеки потребител може да се откаже. 

„Това е безпрецедентна мярка, каквато в ЕС до този момент не е налагана, обясни  пред bTV председателят на Комисията по транспорт в НС Иван Вълков. Прекратяването на договора ще става без неустойки.

Вече ще можем да прекратим и най-дългосрочния договор само с месец предизвестие.

Това е най-демократичният закон, който Народното събрание приема, коментира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

"Ние също извървяхме един дълъг път, но тъй като вече минаха две години, увеличихме санкциите, защото разбрахме, че всичко е въпрос на нежелание на операторите", обясни той.

Нежеланите рекламни съобщения за различни игри ще се получават едва след изричното съгласие на клиента. Човек ще може във всеки един момент да се откаже от тези SMS-и, дори и преди това да е бил съгласен с тях.

Всякакъв вид рекламни съобщения трябва да се получават първо с изрично съгласие но трябва да се знае и точен адрес на организатора на играта, поясни Божков.

 

Очаква се целият закон да бъде приет до края на годината.

„От началото на годината имаме 4 500 жалби, а глобите за операторите са за над 9 млн. лева. Ние сме в много тясна връзка с Комисията за защита на потребителите, така че няма арменски поп, реагираме адекватно на жалбите на хората“, заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията.

Ако в началото на годината ние получавахме по 160-200 жалби, те от септември са вече не повече от 50-60, отчете Веселин Божков.

Новогодишна изненада е, че три нови мобилни оператора навлизат на българския пазар, каза още той. По думите му те преценяват каква технология да използват. Факт е, че ще има повече конкуренция и се надявам, че ще се намалят услугите, посочи още Божков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати