26 Април 2024 г. Петък

Цените на луксозните имоти се задържат, но сделките остават малко

2010-07-30 16:38:40
Въпреки кризата цените на луксозните имоти на определени места в България задържат цените си и се оказват рентабилна инвестиция. Това показва допитване на "Дневник" до собственици на агенции за недвижими имоти. Намалението на цените в луксозния сегмент е значително по-малко в сравнение с масовите жилища, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан пропертис".

Според нея въпреки понижението на цените скъпите жилища остават един от стабилните сегменти в имотния сектор. Реално обаче сделките се сключват на цени, 30% под оферираните в сайтовете за имоти, посочи Весела Илиева, изпълнителен директор на "Юник естейтс".

В момента например къща от 1200 кв.м с двор от 2 декара на ул. "21 век" в столичния кв. "Витоша" държи рекорда с искана цена от 8 млн. евро, показва справка на "Дневник" в сайтовете за луксозни имоти. Уникалността на цената се дължи на факта, че имотът е изграден през 80-те години на миналия век за посолство на бившата ФРГ и има специални системи за сигурност, обясниха брокери.

Той се намира в район, където има много дипломатически сгради. Къща в Бояна на ул. "Беловодски път" от 1516 кв.м се предлага за 2.6 млн. евро. На същата цена има оферта и за къща паметник на културата от 842 кв.м на ул. "Шейново" в София.

Цените на жилищата в София по улиците "Съборна", "Оборище", "Шипка", срещу парламента, както и в Докторската градина са на високи цени, защото предлагането не е голямо, а в същото време има търсене, коментира Илиева. По думите й офертите са на цени от 3000 евро/кв.м и нагоре.

Реално сделките обаче се сключват под тези цени. Рекордът на "Юник естейтс" е от 6000 евро/кв.м за апартамент срещу Народното събрание, но скоро такава цена едва ли ще се постигне, каза Илиева. Най-скъпата къща, продадена през 2010 г. от компанията, е за 1 млн. евро в Бояна. За сравнение, преди кризата такива имоти са се продавали на цени от 2 млн. евро. Това са къщи с поне 5 спални, луксозно обзаведени, с двор от 2 декара, перфектна инфраструктура до тях и охрана.

Освен София другата дестинация за покупка на луксозни жилища са ваканционните комплекси по морето. Високи цени държат имоти в района на Евксиноград, Приморски парк , курорта Св. Константин и Елена  и центъра на Варна. В момента във вилната зона Свети Никола, в източната част на Варна, се предлага интересна къща от 860 кв.м с двор от близо два декара с с морска панорама от всички нива на къщата за 2.6 млн. евро. Високи цени държат и жилищата в "Порт палас" в курортния комплекс Слънчев ден, като апартаментите от 150 кв.м се продават на цени от 550 хил. евро.

Луксозни имоти в момента купуват предимно българи, както и чужденци от бившите съветски републики. Сделките за скъпи имоти са единични на пазара и се осъществяват трудно, посочиха брокерите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати