23 Април 2024 г. Вторник

Спад на сивата икономика у нас очакват експерти

2011-12-16 05:56:51

Спад на сивата икономика у нас очакват експерти заради предприетите мерки на правителството, а очакванията са тенденцията на свиване  да продължи през следващите една - две години, сочи проучване на БТА.

Осветляването на приходите ще доведе до увеличението на постъпленията в бюджета, единодушни са икономисти, работодатели и политици.

Подобряването на бизнес средата у нас косвено ще доведе до изсветляване на икономиката, е мнението на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

За Българската стопанска камара част от проблемите пред бизнеса са често променящата се нормативна среда, което създава несигурност при планирането на бизнеса и  на инвестициите.

От БСК открояват проблема с таксите, който по думите им притиска бизнеса - таксите за административните услуги, таксите за смет, проблемът с достъпа до финансиране, в т.ч. и на евросредствата, електронните услуги, които в момента са сериозен източник не само на несигурност, но и сериозен източник и на корупция.

В огласено наскоро проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България се отбелязва, че когато крайните потребители на даден продукт са физически лица, съществуват рискове за сиви практики.

Това е основание за повишено внимание, отбелязват експертите.

Така например е установено, че по време на криза браншът "Информационни технологии" е един от най-чувствителните от "сивата икономика", защото крайни потребители са физически лица или малки фирми.

Работодателите от бранша обаче отчитат, че сивият сектор в тази сфера е намалял почти два пъти за последните десет години.

Бизнесът е склонен да оценява сивата икономика в национален мащаб в рамките на 20-30 на сто. В европейски мащаб това е едно от средните нива на неспазване на правилата, посочат от асоциацията.

Работодателите от бранша асоциират сивата икономика преимуществено с неплащането в пълен размер на дължимите данъци (59.3 на сто), неплащането на пълния размер насоциалните и здравните осигуровки (51,0 на сто), нефактурирането на продажбите на крайните стоки или услуги (30,4на сто) и неспазването на данъчните разпоредби (27.6 на сто).

Към тези традиционни сиви практики  работодателите от сектора информационни технологии добавят нелоялната конкуренция (36,7 на сто), която заедно с практиката за копиране на изделия (26,4 на сто) се припознава от тях като един от най-сериозните проблеми на изрядните работодатели от сектора на информационните ехнологии. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати