24 Април 2024 г. Сряда

Работиш без трудов договор - глобяват те

2011-12-15 15:22:43

Не само работодателите, а вече и работниците ще бъдат санкционирани, ако работят без трудов договор. Това гласува парламентът, който след два часа спорове прие промени в Кодекса на труда.

87 депутати бяха "за", 19 - "против" и двама се въздържаха.

Наказанието за работника ще е глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност.

Парите ще се превежда във фондовете на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

В момента санкцията за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв.

От левицата остро възразиха срещу предложението на управляващите и поискаха глобата за работника да отпадне.

"Не е нормално в държава, която е на първо място по ръст на безработица в ЕС, да се опитвате да наказвате работника", възрази председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев.

БСП цитира данни на синдикални и работодателски организации, според които през 2011 г. спрямо 2009 г. без работа са останали над 350 хил. души, а безработицата у нас е в рамките на 15%.

Според левицата това означава, че натискът е от работодателя към работника и работникът остава "в ъгъла".

Според Хасан Адемов от ДПС е странно с осигурителни вноски да се плаща административно-наказателна санкция.

"С този текст налагате наказателна отговорност и на крадеца, и на обрания", възрази независимият народен представител Георги Терзийски, който не подкрепи предложението.

"Започвам да се удивлявам, че народни представители продължават да агитират за това как работниците да не спазват своите права", защити предложението на управляващите Ваня Петрова от ГЕРБ.

Според нея не са малко случаите, в които и самите работници не искат да се сключва с тях трудов договор – например безработните, които получават обезщетение за безработица и ако имат сключен договор, ще спрат да получават тези обезщетения.

Не били малко и лицата, които не искат да сключват договор, за да не внасят данъци и вноски за социално осигуряване.

"Аз съм бил работодател, преди да вляза в парламента. Самите работници искат да получават повече пари и да не им се плащат осигуровки. И точно затова, след като е договор между две лица, трябва да носят съответно реципрочна отговорност", смята и Красимир Велчев от ГЕРБ.

Министърът на труда Тотю Младенов разясни, че целта е борба със сивия сектор и припомни, че зад предложението застават както от инспекцията по труда, така и синдикатите.

"Парите от санкцията отиват в осигурителната сметка на работника, по този начин не го наказваме, а го стимулираме", категоричен е министърът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати