8 Май 2024 г. Сряда

Със или без цигарен дим - епизод пореден

2011-12-15 10:39:13
"Излез навън изпуши цигарата и пак ела да си лафим вътре" или "Това е дискриминация и ще вдигна стачка, ако ми забранят да пуша". В този дух са първите реакции на противници и защитници във Фейсбук (Facebook) на идеята тютюнопушенето да попадне под пълна забрана на обществени места от 1 юни 2012 год. 

Предложението на правителството за поправка в Закона за здравето, която да регламентира забраната, е поредно и отново разбуни духовете. Борбата с тютюнопушенето на обществени места започна преди около 5 години, когато за първи път законодателят реши, че пушачите трябва да са отделени от непушачите.

Резултатът от дългите спорове беше, че на две съседни маси стояха противоположните надписи за пушачи и за непушачи. В последната година и половина повечето заведени обособиха отделни зали за двата типа клиенти и им дадоха избор къде да седнат.

Напразната инвестиция  и опасенията на ресторантьорите

Проверка на "Дневник" показа, че някои заведения са готови да се съобразят с новите правила, които би трябвало да се въведат идната годна, но не разбират защо тогава е била необходима инвестицията в преграждането на заведенията. Управителят на ресторант "Джепето" Михаела Велева потвърди, че ще следва мерките, които се препоръчват от закона, но... "Не мога да разбера само защо направихме този излишен разход със преграждането на помещенията само за година и половина, когато той се оказа неефективен".

"Когато разделихме заведението, даже стана даже по-добре. И двете зали се пълнят и няма дискриминация. Но вложихме по 10 000 лв. в стъклените прегради. А ресторантите ни са 29 в цялата страна, сметнете колко излишни разходи сме направили и кой ще ни ги изплати", казва  управителят на ресторант от веригата "Хепи" Антон Илиев.


Той също така е убеден, че икономиката "много ще загуби" от тази забрана, както според него било станало  в Гърция. "Когато там наложиха първата пълна забрана, туризмът загуби 30% и отмениха разпореждането. Така ще стане и тук", смята той. Освен това щели да стават и много спекулации, защото "как ще обясните на някой клиент в "Биад", че не може да запали пура, заедно с уискито си". Така тези, които спазват правилата щели да загубят за сметка на заведения, които намират начин да ги заобиколят.

Персоналът на малко кафене на ъгъла на ул. "Шишман" и "Гурко" пък е убеден, че заведението ще се опразни. Теодора е сервитьорка там от една година и заявява, че лично ще се възпротиви на идеята, защото няма да има никаква работа. "Повечето ни клиенти са пушачи – факт", казва тя.

Позиция "за"

Сред първите реакции е и тази на гражданската инициатива "България без дим", която очаквано одобри предложението на правителството и апелира за стриктното му изпълнение. В отворено писмо организацията заявява, че хората, които подкрепят идеята "отдавна очакват принципна и отговорна позиция".

"За съжаление обаче опитът ни кара да бъдем много предпазливи, защото непоследователността и липсата на държавническа воля за ограничаване на тютюнопушенето станаха  видими през последните месеци след отменянето на забраната от парламента", коментират в писмото си последния развой на дебатите около забраната.

От "България без дим" настояват Министерството на здравеопазването да оповести "конкретен и изпълним план от стъпки за повторното въвеждане на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в най-кратки срокове". "Държим да се уверим, че за разлика от предходната, новата законодателна промяна няма да доведе до ново либерализиране на тютюнопушенето, и няма да отслаби още повече възможностите за контрол над прилагането и спазването на законите" се казва още в документа.

Промените, които предлага правителството разрешават на пушачите по изключение да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата.

Пушенето ще бъде забранено както на закрити обществени места, и в дворовете на училищата, детските ясли и градини и ученическите общежития.

Проверки и нарушения

Често обаче се нарушава дори сегашната частична забрана за пушене. Този факт се потвърждава от последната проверка на здравното министерство и регионалните здравни инспекции дали се спазват правилата от медицинския персонал и бременните жени в болниците. Цифрите сочат, че са издадени 783 предписания, 32 наказателни постановления и 40 акта за нарушения.

Здравните инспектори са проверили 8720 лечебници. Сред най-честите нарушения е липсата на обозначаване за помещенията или сградите, в които не бива да се пуши. Само седем от проверените болници имали самостоятелни помещения за тази цел.

Дали обаче предложената поправка в закона ще влезе в сила, ще стане ясно, когато Народното събрание гласува предложението.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати