29 Март 2024 г. Петък

Проучване: Всяка пета жена в САЩ е била изнасилена

2011-12-15 10:37:56
Почти 20% от жените в САЩ са били изнасилени поне веднъж и всяка четвърта е била нападана със сила от интимния си партньор. Това твърди федералният Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC ) в своепроучване, публикувано късно в сряда.

Почти 80% от жертвите са били изнасилени преди 25-годишна възраст и над половината са били изнасилени от сегашния си или бившия си партньор.

Заключенията са на базата на данни от национално проучване за сексуалните отношения и насилието, проведено сред малко над 18 000 мъже и жени през 2010г.

От CDC  твърдят, че това е първото подобно проучване.

Други факти от него са, че при всяка осма изнасилена жена извършителят е член на семейството и че това престъпление е най-разпространено в щатите Аляска, Орегон и Невада.

При мъжете всеки седми е заявил, че е бил подложен на физическо насилие от интимната си партньорка или партньор. Един на всеки 71 мъже е признал, че поне веднъж е бил изнасилен.

Докладът подчертава многобройни трайни здравни проблеми, свързани със сексуалното насилие, включително постравматичен стрес, главоболие, хронична болка и неспокоен сън.

"Този изключителен доклад обрисува картината на разрушителното въздействие на насилието над живота на милиони американци", коментира министърът на здравеопазването Катлийн Сибелиус.

Според Скот Бърковиц, президент на неправителствената организация Национална мрежа срещу изнасилването, насилието и кръвосмешението, броят на изнасилванията в доклада на CDC показва, че "това престъпление продължава да засяга всяко семейство в Америка".

Част заключенията:

- Над 1 милион жени са съобщили, че са били изнасилени през последните 12 месеца
- Над 6 милиона жени и мъже са били жертва на настойчиво преследване
- Над 12 милиона жени и мъже са съобщили, че през годината са били жертва на изнасилване, физическо насилие или преследване от партньора си.
- Близо 35% от жените, изнасилени преди да навършат 18 години, са били жертва на възрастни.
- Почти 53% от мъжете за пръв път са станали жертва на насилие от интимния си партньор преди да навършат 25 години.
- Близо 25% от мъжете, жертва на изнасилване, са били атакувани преди да навършат 10 години.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати