20 Април 2024 г. Събота

Неслучилите се столични молове

2011-12-15 10:30:28

В периода между 2004 и 2008 г. в София бяха обявени множество проекти за изграждане на търговски центрове, някои от които бяха по-смели дори от плановете на най-дръзките инвеститори.

Сред тях имаше и грандиозни проекти на чуждестранни инвеститори на стойност няколкостотин милиона евро, които, в случай че бяха реализирани, щяха коренно да променят облика на българската столица.

Много от тях още тогава звучаха невероятно и мнозина се питаха как ще бъдат финансирани и дали изобщо ще станем свидетели на подобни мащабни схеми.

Някои дори бяха отличени със сертификат за съответен инвестиционен клас – индикатор, че държавата отчита значимостта на инвестицията като съществена за развитието на родната икономика и пазар и е готова да окаже административно и финансово съдействие.

Край на спекулациите сложи глобалната финансова криза, в резултат на която почти всички проекти бяха замразени, като много и до днес остават само на скица.

Строителство продължиха големите инвеститори, които разполагаха с финансиране. В резултат на това миналата година в София врати отвориха три нови търговски центъра от модерен тип. В момента в процес на активно строителство са още три, които се очаква да бъдат отворени догодина.

Някои други големи инвеститори предпочетоха да отложат проектите си поради насищането на пазара, затрудненото финаснриане, несигурния икономически климат и редица други фактори, които не им позволяваха да вземат смели решения, както това се случваше през годините на бума.

В резултат на всичко това няколко години след първата копка на първия мол от модерен тип у нас, някои проекти все още не са стартирали и остават с неясна съдба. Някои специалисти смятат, че много от тях никога няма да бъдат реализирани.

В по-неизгодна позицията са тези, които са започнали началните строителни дейности и са инвестирали значителни средства в подготовката на терена или изграждане на основните, за да бъдат принудени по-късно да забавят или отложат проекта, поради променената пазарна обстановка.

Пред тях стои решението да продължат с реализацията и да излязат на един значително по-конкурентен пазар с ограничено потребление и предпазливи търговци, или да се откажат изцяло от проекта с цената на съпътстващите това загуби.

По информация на Investor.bg към момента някои от тези инвеститори продължават да обмислят дали да продължат с проекта си и дали именно сега периодът е подходящ. Както ще видите, други обаче не са отчели прогрес от началната фаза на проекта, когато придобиха незастроен терен, върху който щеше да бъде вдигнат бъдещият мол.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати