25 Април 2024 г. Четвъртък

Сменяме адрес с платени сметки, ако нямаш нотариален акт?

2011-12-14 12:48:42

Депутати от Коалиция за България предлагат либерализиране на режима за гражданска регистрация с цел по-лесно изваждане на лични документи.

Мая Манолова и Милена Христова от левицата са внесли промени в Закона за гражданската регистрация, с която хората да могат да доказват, че живеят на даден адрес, дори да нямат нотариален акт за имота.

"С измененията искаме да решим един проблем, който беше създаден в началото на тази година от управляващото мнозинство в контекста на изборното законодателство", мотивира се Мая Манолова.

Ако сега един гражданин иска да смени своя адрес или да регистрира такъв, трябва да представи редица документи, сред които нотариален акт за собственост на имота, договор за наем, нотариално заверена декларация за съгласие на собственика на имота.

"Проблемът е, че хиляди български граждани не разполагат с нотариални актове за имотите, в които живеят, и поради тази причина не могат да си регистрират постоянен адрес и да се сдобият с лични карти", добави Манолова.

Затова с измененията се предлага при промяна на адресната регистрация освен документ за собственост, гражданите да могат да представят и други доказателства за ползването и собствеността на имота.

Това могат да бъдат бележки за платени данъци, за платени сметки за ток и вода, документ за собственост заедно с удостоверение за наследници, разрешение за строеж, уточни Мая Манолова.

"Към този момент от затегнатия режим за гражданска регистрация са засегнати около 10 хиляди души, но тази бройка ще расте", прогнозира червената депутатка.

 

Проблемът е особено голям за социално слабите и за ромите, които живеят в квартали, в които над 80% от сградите са незаконни, се посочва в мотивите към законопроекта.

В голяма част от случаите на незаконно строителство в ромските квартали хората плащат данъци и сметки за ток и вода, посочи Милена Христова.

Затова това също трябва да бъде една възможност да се признае, че тези хора живеят на съответния адрес, смята депутатката, която е и зам.-председателя на Евророма.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати