Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 16
Начало arrow Технологии arrow 51,2% от българите никога не са ползвали интернет

51,2% от българите никога не са ползвали интернет

  Print E-mail
2011-12-14 11:36:16
източник: dnes.bg

До 2013 г. се очаква проникването на фиксиран широколентов достъп в България да достигне 26% и да се намали процентното съотношение на населението, което никога не е използвало интернет до 35 % (сега 51,2 %). До 2015 г. проникването на широколентов достъп за страната трябва да е вече 35%, а делът на българите, които никога не са използвали интернет, да бъде намален до 25%.

Това са само част от целите, които си поставя страната ни с актуализираната стратегия за развитието на широколентов интернет достъп, която беше публикувана на сайта на ресорното транспортно министерство.

Нивото на разпространение на широколентов достъп в България към началото на 2011 г., е 14,9% спрямо 13% в същия период на предходната година. Средното равнище за ЕС обаче е 26,6, показва проучване на Investor.bg.

Така за поредна година България и Румъния остават страните с най-слабо проникване на широколентов интернет в Европейския съюз (около 15 на сто), докато в горния край на класацията е Дания (около 45 на сто). Това не е маловажен факт, защото този показател се използва често за илюстрация за степента на развитие на държавата и се разглежда от чуждестранните инвеститори при решението им къде да вложат средства за производство.

Първата набелязана стъпка в документа е инвестиционната инициатива за изграждане на инфраструктура за бърз интернет в селски райони. Заложеният срок на изпълнение е до края на 2013 година, а средствата за изграждането на мрежите – 40 млн. лв., трябва да дойдат от оперативна програма „Регионално развитие”.

След реализирането на проекта ще бъде преодоляна изолацията на жителите на отдалечени селища от цифровата икономика, се надяват от ведомството.

Интеграцията на Националната електронна съобщителна мрежа ще бъде финансирана със 6,7 млн. лв. средства от националния бюджет. МТИТС се надяват оптимизирането на мрежовото оборудване и оптичната свързаност да намалят значително държавните разходи за поддръжка.

За да функционира успешно електронното управление, ще бъде изградена допълнителна високоскоростна оптична свързаност на общинските центрове към електронната съобщителна мрежа, за да бъдат включени към нея всички централни и общински администрации. В стратегията е предвидено до края на 2013 г. да бъдат отпуснати 44 млн. лв. за тази дейност от държавния бюджет.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Технологии
  Новини През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ...
  Новини Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирми в IT ...
  Новини Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руската ...
  Новини Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на ...
  Новини Шерил Сандберг. снимка: Ройтерс - В отговор на доказателства, че нейни инструменти са позволили реклами да бъдат насочени към потребители, които са използвали расистки коментари или реч на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?