26 Април 2024 г. Петък

Затвориха четири сайта с пиратско съдържание

2010-07-30 16:02:54
Четири сайта, разпространявали пиратска музика, филми, софтуер и книги, са спрени след акция на сектор „Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП, съобщиха от МВР.

Затворени са сайтовете nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com и afasta.com. На сървърите им е открито незаконно съдържание, равняващо се на 200 хиляди компактдиска.

До операцията се е стигнало след продължило няколко месеца разследване по сигнал на фирми носители на авторското право в областта на видео, аудио, книги и софтуерната индустрия за нанесени щети на български и чуждестранни автори и изпълнители.

Потребителите на тези сайтове са изпращали SMS-и, срещу които получавали код за достъп до съдържанието. Така сайтовете са печелили, без да плащат авторски права, посочват от МВР.

Четирите сайта, отново със заплащане, са разпространявали и порнографски филми.

По първоначална информация собствениците са усвоили над 5 милиона лева от незаконната дейност.

Задържан е организаторът на мрежата – 37-годишният Р. О. Срещу него е образувано досъдебно производство за престъпления против интелектуалната собственост.

Антимафиотите са обискирали и центровете за колокация, откъдето са иззели 18 сървъра с обеми на хард дисковете над 120 терабайта. 

От офиса на задържания като организатор на престъпната дейност са иззети две компютърни системи и документи, свързани със създадената организация. 

Проведената операция е най-голямата до момента като количество иззети информационни носители на обекти на авторското право в световен мащаб, казват от МВР.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати