Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 25
Начало arrow Свят arrow Швеция и Чехия бият отбой за новия пакт за еврото

Швеция и Чехия бият отбой за новия пакт за еврото

  Print E-mail
2011-12-14 07:23:45
източник: dnevnik.bg

Швеция обяви във вторник, че не е сигурна, че ще подпише европейския договор за бюджетна и фискална дисциплина, с което се появи възможност Великобритания да не остане сама в лагера на противниците на предложението на Франция и Германия.

Премиерът Фредерик Рейнфелд заяви пред журналисти, че е твърде рано да се каже как ще гласува парламентът по бъдещия пакт, принципите на който бяха договорени на срещата на върха на ЕС в петък.

Страната е извън еврозоната, но е сред деветте, които първоначално казаха, че подкрепят инициативата, но ще вземат окончателно решение след консултиране с националните парламенти.

"Няма да спекулирам по този въпрос. Според мен не разполагаме с всички факти и докато не ги получим е трудно да се произнесе окончателна присъда. Нека останем открити, да продължим контактите си със социалдемократическата партия и да се надяваме, че на следващата среща на върха на ЕС през март ще имаме ясна позиция", каза Рейнфелд.

Той оглавява кабинет на малцинството и се нуждае от широка подкрепа в парламента, за да влезе в страната в новия договор. Социалдемократите - най-голямата опозиционна партия, засега не дават признаци на подкрепа.

"Ние казваме "не" на резултатите от срещата в Брюксел. Няма да влизаме в еврозоната през задната врата", коментира лидерът на социалдемократите Хакон Юхолд.

На референдум през 2003г. над половината (56%) от гласувалите се обявиха против членството на страната им в еврозоната. Социологическо допитване, огласено днес, показа, че тази група е набъбнала до 80%.

Реакциите от Стокхолм може да се отразят и на темпото, с което се подготвя и одобрява бъдещият пакт. Франция, която е особено настойчива в прокарването му, иска до Коледа да е готова правната му рамка, текстът да е написан до средата на януари, а през март вече да е подписан от всичките 26.

Швеция се присъединява към Великобритания и Чехия в критиката към инициативата за облагане на финансовите транзакции в Европа от януари 2014г.

"Това предложение е недомислено и стъпва на неподходяща основа, определяща тези транзакции като източник на финансова нестабилност", каза с необичайно остър тон шведската агенция за управление на държавния дълг.

Предложеният данък изисква одобрението на всичките 27 държави в ЕС, но ако Лондон, Прага и Стокхолм не се съгласят, 17-те от еврозоната може да започнат да го прилагат на доброволна основа.

"Трябва да продължим да правим оценка на договореното. Ясно е, че Швеция няма да влезе в това сътрудничество при същите условия, каквито приемат страните от еврозоната", каза също във вторник шведският финансов министър Андерс Борг.

Понеже не използваме евро, ще играем "друга роля", допълни той. "Не е съвсем ясно в каква ситуация са страни като Дания, Полша и Швеция."

Чешкото правителство също продължава с предпазливата си позиция. Във вторник премиерът Петер Нечас заяви, че също иска да види подробностите на бъдещия договор преди да се ангажира с него. Според него еврозоната и нейните лидери не могат да поставят крайни срокове, в които държавите, които не използват единната валута, да взимат решения по два "много сериозни въпроса".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?