16 Април 2024 г. Вторник

Швеция и Чехия бият отбой за новия пакт за еврото

2011-12-14 07:23:45
Швеция обяви във вторник, че не е сигурна, че ще подпише европейския договор за бюджетна и фискална дисциплина, с което се появи възможност Великобритания да не остане сама в лагера на противниците на предложението на Франция и Германия.

Премиерът Фредерик Рейнфелд заяви пред журналисти, че е твърде рано да се каже как ще гласува парламентът по бъдещия пакт, принципите на който бяха договорени на срещата на върха на ЕС в петък.

Страната е извън еврозоната, но е сред деветте, които първоначално казаха, че подкрепят инициативата, но ще вземат окончателно решение след консултиране с националните парламенти.

"Няма да спекулирам по този въпрос. Според мен не разполагаме с всички факти и докато не ги получим е трудно да се произнесе окончателна присъда. Нека останем открити, да продължим контактите си със социалдемократическата партия и да се надяваме, че на следващата среща на върха на ЕС през март ще имаме ясна позиция", каза Рейнфелд.

Той оглавява кабинет на малцинството и се нуждае от широка подкрепа в парламента, за да влезе в страната в новия договор. Социалдемократите - най-голямата опозиционна партия, засега не дават признаци на подкрепа.

"Ние казваме "не" на резултатите от срещата в Брюксел. Няма да влизаме в еврозоната през задната врата", коментира лидерът на социалдемократите Хакон Юхолд.

На референдум през 2003г. над половината (56%) от гласувалите се обявиха против членството на страната им в еврозоната. Социологическо допитване, огласено днес, показа, че тази група е набъбнала до 80%.

Реакциите от Стокхолм може да се отразят и на темпото, с което се подготвя и одобрява бъдещият пакт. Франция, която е особено настойчива в прокарването му, иска до Коледа да е готова правната му рамка, текстът да е написан до средата на януари, а през март вече да е подписан от всичките 26.

Швеция се присъединява към Великобритания и Чехия в критиката към инициативата за облагане на финансовите транзакции в Европа от януари 2014г.

"Това предложение е недомислено и стъпва на неподходяща основа, определяща тези транзакции като източник на финансова нестабилност", каза с необичайно остър тон шведската агенция за управление на държавния дълг.

Предложеният данък изисква одобрението на всичките 27 държави в ЕС, но ако Лондон, Прага и Стокхолм не се съгласят, 17-те от еврозоната може да започнат да го прилагат на доброволна основа.

"Трябва да продължим да правим оценка на договореното. Ясно е, че Швеция няма да влезе в това сътрудничество при същите условия, каквито приемат страните от еврозоната", каза също във вторник шведският финансов министър Андерс Борг.

Понеже не използваме евро, ще играем "друга роля", допълни той. "Не е съвсем ясно в каква ситуация са страни като Дания, Полша и Швеция."

Чешкото правителство също продължава с предпазливата си позиция. Във вторник премиерът Петер Нечас заяви, че също иска да види подробностите на бъдещия договор преди да се ангажира с него. Според него еврозоната и нейните лидери не могат да поставят крайни срокове, в които държавите, които не използват единната валута, да взимат решения по два "много сериозни въпроса".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати