26 Април 2024 г. Петък

Пък Станишев си проси благодарности от Борисов

2011-12-14 07:18:42

"Преждевременно е да се смята, че БСП автоматично ще спечели изборите, още по-преждевременно е да се говори кой ще е премиер".

Така лидерът на БСП Сергей Станишев се включи в полемиката между Бойко Борисов и Георги Първанов.

По-рано днес премиерът "видя", че сегашният държавен глава има премиерски амбиции, а той пък му отвърна, че с тези думи прогнозирал победа на БСП на следващите избори.

"Това, че Бойко Борисов вижда в БСП следващата управляваща сила, не е изненада. Нещата обаче не са дадени наготово и няма никакъв автоматизъм в изхода на следващите парламентарни избори", посочи Станишев.

Той определи, че основното мото на БСП е как левицата да спечели следващите избори.

 

"Ако постигнем тази цел, ще възникне и въпросът за министър-председателя, който БСП ще предложи на българските граждани. Малко неразумно е да слагаш тигана на котлона, ако рибата още е в морето", заяви лидерът на социалистите.

"Ние не подценяваме ГЕРБ, те се показаха като ефективна изборна машина. В този смисъл трябва да имаме ясна линия анти-ГЕРБ и алтернатива на политиката на ГЕРБ. Кой ще бъде премиер, ако БСП спечели изборите, това е втори въпрос, ако не трети или четвърти", добави Сергей Станишев.

Според него за това дали БСП ще спечели изборите, ще има отговорност всеки член на столетницата, в това число и Георги Първанов след изтичане на неговия мандат, ако той потвърди своето решение да възстанови членството си и се върне в партията. "Това е обща отговорност, в това число и негова", отбеляза Станишев.

По думите му вратата за връщане или влизане в БСП е добре описана в устава на партията. Лидерът на социалистите очаква Първанов да обяви намеренията си след 22 януари.

"Днес очаквам президентът да действа като президент на Република България и споделям изцяло неговите аргументи по ветото за пенсионната реформа. Такава ще е нашата позиция и когато сезираме Конституционния съд", заяви той.

Левицата вече подготвя мотивите си към съда, ако парламентът отхвърли ветото на президент за пенсионната реформа.

"И днес премиерът не се изморява да хвали България за финансовата стабилност и ниския дефицит. Той получи в наследство един от най-ниските дългове в ЕС и добър фискален резерв. Очаквам да отправи лично благодарност към мен за това.

Такава политика трябва да бъде оценена. Не е вярно, както казва премиерът, че левите правителства правят дългове – задлъжняха редица консервативни кабинети в ЕС. България никога не е имала и няма този проблем, слава Богу, благодарение на предишни правителства", сигурен е Станишев.

Той каза още, че социалистите няма как да подкрепят промени в Конституцията, свързани с пакта за финансова стабилност. Според него те целят само фискални баланси, което по думите му подкопава социалния характер на държавата.

Станишев изрази скептицизма си за възможността да бъде постигната национална позиция по въпроса, тъй като "господин Борисов винаги е господин „да” на това, което предложи госпожа Меркел".

БСП ще обсъди след Нова година евентуално внасяне на вот на недоверие към правителството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати