24 Април 2024 г. Сряда

Дянков видя икономически растеж и обеща ниски данъци

2011-12-13 14:29:29

България е една от малкото страни, която през 2012 и 2013 г. има реални условия за икономически растеж, докато останалите "едвам свързват двата края". Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на среща между правителството и бизнеса.

Според него парламентът отново ще приеме пенсионната реформа, върху която президентът Георги Първанов наложи вето. По думите му популизмът никога не печели от реформите.

"Макар, че звучи примамливо на пръв поглед, популизмът не работи, особено по време на криза. Ако видите изборните резултати в Европа - в началото на кризата е имало 14 социалистически правителства, а в момента има само две. Не всички социалисти са популисти, но голяма част от тях обещават, живеят извън чергата си и падат", коментира Дянков.

По думите му втори мандат печелят правителствата, които имат най-добри финансови показатели.

"Хората разбират, че единственият начин да се управлява отговорно е начинът, по който го правим ние", уверен е финансовият министър.

Съзнаваме нуждата от реформи и когато те се правят навреме, ползите са явни, смята Дянков. Като пример той посочи реформата в митниците, довели до повишаване на приходите и спад в продажбите на незаконни цигари. Министърът припомни и за промените в начина, по който се отдават концесии, както и резултатите в приходите от тази дейност.

"Имаме и опит със забавяне на реформите, какъвто е примерът с пенсионната реформа", коментира Дянков. Той припомни, че през март 2010 година заедно с министър Тотю Младенов са предложили същата реформа, която е приета преди седмица от парламента.

 

"Убеден съм, че парламентът ще я приеме отново след ветото на президента", добави Дянков, като подчерта, че тази реформа е забавена.

"От реформите печели фискът, печели НОИ, печели бизнесът, печелят и всички хора, защото България има лукса, заедно с много малко други държави, да мисли за характеристиките на растежа 2012 - 2020 година", каза още вицепремиерът.

Той увери представителите на бизнеса, че ниското данъчно бреме ще се запази.

"Правителството ще продължи да поддържа финансова дисциплина, защото тя е важна като основа на един бъдещ растеж", смята още Симеон Дянков.

По време на форума Дянков получи редица благодарности от премиера Бойко Борисов, който даже заяви, че тези, които са искали оставката на министъра, сега трябва да му се извинят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати