20 Април 2024 г. Събота

Първанов с амбиция за премиер. Няма лошо, видя Борисов

2011-12-13 10:30:51

Правителството на ГЕРБ "яде" от доверието на хората с предприемането на непопулярни мерки. Част от тях са и пенсионната реформа с вдигането на възрастта за пенсиониране.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на шестата среща на бизнеса с правителството. Той беше категоричен, че върши и "мръсната работа" на президента Георги Първанов, който пък имал амбицията да стане премиер.

"Погледнато реално и президентът Първанов трябваше вчера да ни благодари за това, че ние от 1 януари вдигаме пенсионната възраст. И ако един ден той стане премиер, каквито са му амбициите, няма лошо, той трябва да го направи. А той като социален президент няма да му отива. Сиреч ние и на него му свършваме мръсната работа", категоричен бе Борисов.

За пореден път обаче той призова парламентът да отхвърли ветото на държавния глава за пенсионната реформа.

"Хората обичат да чуват, че ще има повече празници и по-малко делници и това е нормално – кое дете обича да го накараш да си учи уроците – никое. Всеки иска да си играе по-дълго, да почива по-дълго", мотивира още веднъж реформите премиерът.

Той заяви, че твърдо ще участваме в Пакта за финансова стабилност в Европа и разчита на всички партии в парламента да го подкрепят.

"Хубаво ще е да покажем на Европа, че сме една сплотена нация по този важен въпрос", призова министър-председателят.

Според него всяка политическа партия по малко е рушила устоите в Европа – с изпълнение на обещания, които реално са знаели, че не могат да изпълняват.

 

"Звучи много добре да кажеш на хората, че ще се пенсионират млади и че ще се вдига размерът на пенсиите или пък на заплатите, но в един момент парите свършват. Държавите с дълг от 130 - 140% от БВП са живели на кредит, който не могат да си позволят", посочи Борисов.

"Трябва да оценяваме това, че нашият народ е дисциплиниран, сами си заложихме приоритети, които сега ще влязат в Пакта за финансова стабилност на ЕС", подчерта той.

"Давайки проектобюджета си на ЕК за съгласуване, не е отказ на суверенитет. Другото важно нещо е да запишем в Конституцията държавният бюджет да няма дефицит по-голям от 3% от БВП", каза още Борисов.

По думите му два са приоритетите на ЕК – Пактът за финансова стабилност и електронното правителство.

"Работим много активно в тази посока, министър, който ме саботира в това отношение, въобще няма да се колебая – ще го освободя", зарече се премиерът.

Той определи, че 2010 година била годината на Росен Плевнелиев с инфраструктурните проекти, 2011 година е на Симеон Дянков с финансовата стабилност, а 2012 година трябва да е годината на Трайчо Трайков, с проектите в енергетиката и туризма.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати