25 Април 2024 г. Четвъртък

Константинов натиска - от юни 2012 без цигари на обществени места

2011-12-13 08:50:47

От първи юни 2012 година се очаква да влезе пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Предложението ще бъде внесено от здравния министър Стефан Константинов още на предстоящото заседание на правителството в сряда.

"Министерството на здравеопазването води битка хората да бъдат по-здрави. Това обаче не означава само, че когато се разболеят, да ги лекуваме с по-скъпи лекарства и по-качествени методи, а да не допускаме да се стига до заболяване. Пушенето е доказан много известен фактор, че води до редица заболявания", аргументира се министърът пред БНТ.

Той е убеден, че този път ще има воля реформата да се прокара.

"Не съм видял на ниво министри голяма съпротива, дори и в икономическите ведомства", смята Константинов.

 

В момента действа частична забрана на тютюнопушенето, като в заведенията трябва да има обособени зони за пушачи и непушачи. От пълната забрана недоволстват представителите на ресторантьорския бизнес, които се надяват мярката да се отложи.

"Това е гаранция за по-добро здраве, за по-малко разходи и не стигане до болница на голяма част от българските граждани", убеден е обаче министърът.

Относно предложението му да се отнема имущество на тези, които не си плащат здравните осигуровки, а ползват здравни услуги, Константинов беше категоричен, че това не е фикс идея на правителството. Той обаче уточни, че става въпрос за хора с доходи.

"Става въпрос за хора, които имат доходи, не са си правили осигуровки, отиват в обществената болница, ползват обществен ресурс и не си плащат. На болницата никой не заплаща тази дейност и се питаме в задачата – кой плаща. Отговорът е ясен – плащаме ги всички ние, които си плащат редовно здравните осигуровки", мотивира се министърът.

По негови изчисления здравно неосигурените са 900 хил. души, с което опроверга информацията, че са 2 млн. души.

Той изчисли, че официалният брой на осигурените е 6.5 млн., а населението според преброяването е 7.4 млн. и нямало как неосигурените да са повече иначе трябвало България да има население от 8.5 млн. души.

Докладът на съдебните медици за смъртта на 35-годишната Надежда Узунова, която почина в "Шейново", след като бе размотавана от лекарите, вече бил готов.

Родилката е имала възпаление на белите дробове, била е с наднормено тегло и с астма, което довело според Константинов до "поредица неблагополучни инциденти".

Константинов съобщи, че материалите са в прокуратурата и призна, че при спешната ситуация медицинските действия не са били особено удачни. Той беше категоричен, че жената не е трябвало да бъде връщана от болницата, след като вече е имала контракции.

"Но не можем да си играем на съд, защото ако ви разкажа детайлно случая, хората ще разберат, че не е еднозначен отговорът", коментира обаче здравният министър.

Той беше категоричен, че проверките на агенция "Медицински одит" ще продължат и няма да има недосегаеми по цялата верига пациент-лекар.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати