25 Април 2024 г. Четвъртък

Кметът на Сливен развали договори за над 38 млн. лв.

2011-12-12 20:41:52
Новият кмет на Сливен Кольо Милев, който победи Йордан Лечков на втория тур на местните избори, развали договори с фирми, за които се твърди, че са близки до предшественика му, за повече от 38 млн. лв., съобщава Медиапул. Според градоначалника така общината отново ще може да получава европейски средства. 

Рамковото споразумение за изграждането на обектите с евросредства ще бъде прекратено, заявил е  Кольо Милев, като е пояснил, че вече са развалени договорите за водния цикъл на града, финансиран от програма "Околна среда", както и тези по "Регионално развитие". 

Деблокирането на евросредствата за ремонт на улици в Сливен и изграждането на ВиК- системата в града ще стане само след нови тръжни процедури за избор на изпълнител, обявиха управляващите органи на програмите "Околна среда" и "Регионално развитие".

Междувременно стана известно, че Сливен окончателно губи парите за реконструкция на канализационна мрежа в града по програма ИСПА. Това са съобщили от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) пред Медиапул. За изпълнението на тази част от проекта са били предвидени 16 млн. евро.

През месец август българските власти спряха изпълнението на всички 7 европроекта за строителство на община Сливен на обща стойност около 60 млн. лв. по настояване на Европейската комисия. Това беше първо спиране на средства от правителството на ГЕРБ, а община Сливен стана първата и засега единствена с блокирани всички европроекти за строителство.

През лятото на 2010 г. тогавашният кмет Йордан Лечков сключи споразумението с пет строителни компании - "Пи Ес Ай" Стара Загора (част от "Трейс груп"), софийските "Станилов" и "Балканстрой", сливенските "Биндер" и "Гради" и консорциумът "Билдинг – Монолит 2010", припомня Медиапул.

Споразумението е разделено на четири лота. В първия влиза водният цикъл на града, финансиран по "Околна среда", и ремонт на улиците - по "Регионално развитие". За него са избрани "Пи Ес Ай", "Станилов", "Биндер", "Гради" и "Билдинг – Монолит 2010". Вторият е за енергийна ефективност на общински сгради, финансирани по "Регионално развитие". Избраните компании са "Пи Ес Ай", "Билдинг – Монолит 2010" и "Гради". Трети и четвърти лот са за обновление на паркове и градини и покриване на други възникнали дейности, финансирани по "Регионално развитие". За него са избрани софийската "Балканстрой", "Билдинг – Монолит 2010", "Биндер" и "Гради".

Три от прекратените пет договор са със сливенската фирма "Гради" на обща стойност 25.5 млн. лв. Другите са с "Билдинг – Монолит 2010" за 12.8 млн. лв. и "Станилов" за 4.8 млн. лв.

Според общинските съветници от Сливен, които сезираха за случая Европейската комисия Йордан Лечков е в близки отношения с две от фирмите - "Гради" и "Билдинг", която участва в консорцума "Билдинг - Монолит 2010". Според тях тези компании участват и в строителството на личните бизнес проекти на Лечков.

"Гради" е строила хотела "Спорт палас", а "Билдинг" участва в изграждането на 5-етажна фамилна къща на Лечков. Освен това съпругът на бившият зам.-кмет по финансите Недка Енергиева е бивш прокурист на "Гради", а според общински съветници продължава да работи в дружеството.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати