28 Март 2024 г. Четвъртък

Уволниха директорката, заключвала сираци в изолатор

2011-12-12 20:08:39

„Уволних дисциплинарно директорът на Дома за деца лишени от родителска грижа „Таню Войвода” Весела Симеонова заради редица нарушения”. Това съобщи пред Dnes.bg кметът на Асеновград Емил Караиванов.

Той уточни, че е взел решението след приключилите проверки на прокуратурата, Агенцията за закрила на детето и местната полиция. Най-тежкото провинение на Симеонова е скандалният случай от месец август, при който две момичета от дома се оплакаха, че са държани заключени цяла седмица в изолатор.

13-годишната Надя и 14-годишната Катрин разказаха, че по време на седемдневния им престой в изолатора са им носели храна на поднос и са ги извеждали само до тоалетна.
Тогава децата обвиниха директорката, възпитателите и охраната на дома, че са ги удряли, обиждали и се държали унизително с тях.

 След като скандалният случай доби публичност, институциите започнаха проверка, а директорката на дома беше отстранена от длъжност, за да не повлияе на служителите на дома и на децата със служебното си положение. Дни по-късно Окръжният съд я върна на работа. От Агенцията за закрила на детето поискаха тя на ново да бъде отстранена, но бившият тогава кмет отказа да я уволни.

 

„Смятам, че нарушенията са доказани, при мен има и други сигнали за нередности, затова съм безкомпромисен”, категоричен е кметът на Асеновград Емил Караиванов.

„От Вас научавам, че съм уволнена, като се запозная с мотивите, ще ги обжалвам”, коментира пред Dnes.bg Весела Симеонова.

Във връзка със случая от месец август Симеонова заяви, че  момичетата са напуснали сградата без разрешение и по правилник има наказания, които трябва да се изпълнят. Така тя оправда тяхното заключване в медицинския изолатор.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати