28 Март 2024 г. Четвъртък

Почитаме свети Спиридон

2011-12-12 06:49:13

На 12 декември всяка година Православната църква почита Свети Спиридон, епископ Тримитунтски и голям Чудотворец. Свети Спиридон е един от най-великите чудотворци на IV век.

Роден е на остров Кипър в обикновено семейство. Самият той винаги е бил простодушен по характер, смирен и благ. От малък работил като овчар. Когато навършил пълнолетие Спиридон се оженил, родила се дъщеричка в семейството, но съвсем скоро овдовял. Тогава започнал да използва своя имот, за да помага на хората, както бил заповядал Господ Иисус Христос - давал храна на бедните и сираците, подслонявал пътници и странници. Господ винаги му помагал в добрите дела, давал сила, с която по чуден начин Спиридон изцерявал болните. По време на управлението на Св. император Константин Велики, Спиридон бил ръкоположен за епископ на гр. Тримитунт (остров Кипър).

Св. Спиридон се прославил заради своята чудотворната дарба. При него винаги идвали болни да търсят помощ и облекчение. Царе и императори му оказвали голяма почит, но славата не променила смиреното сърце на епископ Спиридон, защото той знаел, че цялата земна слава е абсолютно нищожна.

Има интересна случка в неговия живот - настанала голяма суша на острова. Цялата растителност погинала. Тогава епископ Спиридон започнал да се моли на Господ за дъжд и съвсем скоро дъжд завалял, а животът на острова бил спасен.

Единствената му грижа била да угоди на Господ. Дори и когато станал епископ той продължил да запазва своите обичаи - отхвърлил разкоша, занимавал се със земеделие, жънел нивите си заедно с жътварите. По всяко време бил на разположение на бедните. Раздавал помощи, давал съвети, поучавал с разбираеми слова, изпълнени с много любов и Божествена мъдрост. Всички страдащи и нещастни отивали при Св. епископ Спридон, защото знаели, че при него ще намерят съчувствие, подкрепа и помощ.

Извършил безброй чудеса, които ясно показвали Божията милост. Минали години и Свети Спиридон остарял. Един ден докато жънел нивата, почувствал се зле и уведомил жътварите жътварите, че е настанало време да се пресели при Господа.

В продължение на няколко дни давал съвети на хората как да продължат да обичат Бога и ближните. Предал Богу дух през 350 г. Погребан е в Тримитунт. На гроба станали много чудеса. Затова Светите мощи били пренесени през средата на 7 век в Константинопол. Когато градът паднал под турско робство, Светите мощи били взети и преместени в Керкира (остров Корфу), където и до днес са се запазили нетленни.

12 декември е Ден на занаятите, на грънчарите и на казанджиите. От средата на ХХ век Свети Спиридон е обявен за покровител и на всички тъкачи, плетачи и кошничари. Чества се като празник на отделните еснафски гилдии като тухлари, керемидари, терзии, обущари, бакърджии, дюлгери, на всички майстори, които се занимават с някакви народни занаяти.

Днес да почерпят именниците Спиридон, Спиридонка, Спиро, Дарина, Даринка, Дария, Дариела, Дариена, Дарко, Дарчо, Дари

В Родопите св. Спиридон се тачи против рани и порязване, против обриви и пъпки. Някъде вярват, че на Спиридон слънцето спира пътя си към зимата и се "зъвърта" към лятото.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати