26 Април 2024 г. Петък

Businesseurope: През 2012 г. ще се усети в пълна степен забавения растеж

2011-12-11 10:40:51
Продължаващата криза на държавния дълг и нестабилността на финансовите пазари се отразяват на нагласите на бизнеса и потребителите и водят до намаляване на тяхното доверие. Затова не се очаква
през 2012 г. икономическият растеж в ЕС-27 да надхвърли 1%, а в еврозоната – 0.8%. Това показват прогнозите на BUSINESSEUROPE, най-голямата работодателска организация в ЕС, която представлява 20 млн. компании от 35 страни.

Според прогнозата на организацията през 2012 г. ще се усети в пълна степен забавянето на икономическия растеж. "Очакваме за 2011 г. растежът да бъде 1.6% за ЕС-27 и 1.5% за еврозоната, което е едва 0.2% корекция спрямо прогнозата ни от април", казват от организацията, чието изследване разпространи Българската стопанска камара. 

Личното потребление остава ниско, а това се отразява върху перспективите за заетост и желанието за намаляване на частните дългове. Частното потребление ще допринесе за икономическия растеж през 2011 и 2012 г. само с 0.2 процентни пункта, показват анализите. Според тях, по същия начин, приносът на държавните разходи ще бъде близо до нулата през 2011 г. и леко отрицателен през 2012 г. (-0.18 процентни пункта).

Основен тласък на икономическия растеж се очаква да дадатъ инвестициите(0.35 пр. п.) и износът(0.7 пр. п.) за 2011 г. Моделът ще бъде същият и през 2012 г., когато се очаква приносът към БВП на износа да е 0.3 пр.п., а на инвестициите – 0.24 пр.п.

Смесените сигнали за възстановяване в САЩ не успяват все още да се материализират и да дадат перспективи за растеж, се казва още в анализа.

Задълбочаването на кризата с държавния дълг и спадът в потребителското доверие увеличиха песимизма за бъдещата икономическа ситуация и нараснаха страховете от безработица.

Пазарите на труда се влошиха след лятото на 2011 г., а безработицата се очаква да се увеличи леко през следващата година от 9.7% до 9.8% в ЕС-27, и от 10% до 10,1% в еврозоната. Това се равнява на увеличение на безработицата от около 25 хиляди души в ЕС-27.

Увеличава се броят на хората без работа повече от 6 месеца. Неприемливо високо е и нивото на безработицата сред младите хора – 21% (5 млн. души между 16 и 24 г.), които може да се превърнат в "изгубено поколение", ако новите участници на пазара на труда не успеят да придобият необходимата подготовка и умения, посочват от BUSINESSEUROPE. 

Въпреки лошите пазарни условия, организацията прогнозира, че ще бъдат създадени почти 1 млн. нови работни места през тази година, а през следващат има потенциал за още 250 000. 

"Като се имат предвид продължаващите съкращения в публичния сектор в някои страни, то логично е да се очаква действително създадените от частния сектор работни места да бъдат дори повече от прогнозираните по-горе". Общата заетост в ЕС  се очаква да нарасне с 0.5% през 2011 г. и с 0.2% през 2012 г.

Обобщените данни за заетостта показват съществени различия между отделните страни. Очаква се стабилизиране на условията на пазара на труда в страните, които въведоха структурни реформи навреме. Обратното – в страните, които натрупаха силни конкурентни дисбаланси, се очаква да по-нататъшно нарастване на безработицата.

Свитото вътрешно потребление и продължаващата политическа несигурност продължават да пресират европейските компании и да подкопават техните инвестиционни планове.

Сътресенията на пазара на облигации води до отслабване на банките, което от своя страна ограничава способността на фирмите да инвестират. Значителното затягане на кредитните условия е в ход, като не може да се изключи и втора кредитна криза.

Членовете на BUSINESSEUROPE очакват разходите и достъпът до финансиране да станат още по-рестриктивни през следващите 6 месеца. 

Въпреки всички негативни фактори, все пак очаква се инвестициите през 2011 г. да нараснат с 2.5%, а през 2012 г. – с 1.8%, като приносът им към ръста на БВП ще е, съответно – 0.35 пр.п. (2011 г.) и 0.24 пр.п. (2012 г.). 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати