19 Април 2024 г. Петък

Можем да задоволяваме само 40% от нуждите си на газ

2011-12-10 19:22:56
„До средата на следващата година американската компания TransAtlantic Petroleum Ltd. може да получи концесията за добив на газ от блок „Ловеч“ до село Девенци, а до края на годината очакваме да започне същинският добив“. 

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на семинар, посветен на работата на новия единен орган по управление на подземните богатства, чиято работа започна през март тази година. 

„Местният добив на природен газ има изключително големи преки ползи за икономиката на страната, от които ние ще се възползваме. Известно е, че чрез „Булгаргаз“ България осигурява по 300 млн. кубически метра газ годишно от Melrose Resources, която добива газ край Каварна и Калиакра. Трябва да се отбележи, че цената на тази газ е с 30-40% по-ниска от тази, която купуваме отвън, защото разходите за тази газ са по-ниски в сравнение със себестойността на газ, транспортирана през 3000 километра“, отбеляза още Трайков.

Melrose Resources plc разработва находищата край Каварна и Калиакра, а в процедура е издаването на концесия за добив край Калиакра-Изток.

„В момента находището край Ловеч, което ще се експлоатира от TransAtlantic, е с капацитет 10-12 млрд. кубически метра природен газ. Това ще осигури работа за следващите десет години“, поясни зам.-министърът на икономиката Делян Добрев.

"Очакваме до март 2012 г. компанията  да получи ОВОС от министерството от околната среда и водите", пояси Добрев за Investor.bg.

До момента само в Северна България са направени 2000 сондажи за подземни богатства. Целта на правителството е да продължава да насърчава инвеститорския интерес в тази насока, което е от изключително значение за осигуряването на енергийната диверсификация.

„До 20 дни в официалния вестник на Европейската комисия ще излезе и обявата за конкурса, който България насрочва за проучване на нефт и газ в черноморския шелф в находището блок „Хан Аспарух“, съобщи Трайков. 

„Министерският съвет даде началото на процедурата и в рамките на 120 дни от обнародването на обявата очакваме да получим проектните предложения. Вече имаме проявен инвеститорски интерес от евро-американски компании“, обясни още енергийният министър.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати